Култура

Книга за Камино представя Тихомир Иванов

Дебютната си книга „Камино: Пътят на завръщането“ ще представи във Велико Търново Тихомир Иванов. Той ще гостува на Гимназията по туризъм на 19 април от 17.30 часа. Посещението му в старата столица е част от Националното му турне под надслов „Камино – среща с един поклонник“. Като експериментален литературно-хибриден жанр с чертите на остър психологически пътепис, определя книгата му неговата редакторка Дарина Цветкова.

Един мислещ, непримирим, млад и вече разочарован човек, който не вярва в лесните отговори, тръгва да дири себе си. За по-напряко – през Камино де Сантяго. Още от първата крачка знае, че пътуването навътре е самотно занимание, и смътно подозира, че завръщането ще е ново начало. Накрая вече го знае. За да е сигурен, че ще открие своите истини, избира прословутия 800-километров поклоннически маршрут, обрасъл със славата на себепознанието.  Трудността му прилича и той напуска с лекота „зоната си на комфорт“ – понятие, което при неговата търсеща природа винаги е под въпрос.

Целта – да стигне на всяка цена до корена на своите психологически блокажи и житейски неуспехи, да провери „на терен“ основните постулати от психологическото познание, което е натрупал като любител. Твърде различно от традиционното религиозно поклонение, начинанието ще му помогне да открие и да разшири границите на своята персонална реалност, предизвиквайки егото. Младият поклонник сякаш сключва бартер с пътя– да му се посвети изцяло, а в замяна да получи лелеяното откровение за себе си. Вярва, че така ще намери мястото си в свят, който през първите десетилетия от живота му се е отнесъл твърде сурово към него. Книгата е любопитна както заради самото приключение, така и с прецизния документален разказ за всички реалности на Ел Камино”, казва за книгата още Дарина Цветкова.

Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакалавърска степен по телевизионна журналистика и магистърска степен „продуцент в екранните изкуства“. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмениджър и главен организатор в различни телевизионни предавания. Учи психология в Пловдив.