Любопитно Образование

Кмет поведе скаутски лагер по река Негованка

19 деца на възраст от 2 до 14 години се включиха в първия Скаутски лагер „Негованка 2019“ с. Ново село.

Той се организира на 3 и 4 август от „Център за работа с деца и младежи“ – клуб „ЗИЗУ“ и кметството. Проведе се на горен боаз на река Негованка. Малките скаути участваха в игри и забавления, заедно с родителите си, събираха дърва за лагерния огън, запознаха се с правила на поведение и за безопасност, които следва да се спазват в планината, участваха в приготвянето на вечерята и изграждането на лагера, ловиха риба.

Начело на групата от деца и родители бе кметът на с. Ново село Христо Христов.

От години го мислим без да му оставим ред. В пълен унисон с ежедневието ни. Днешното поколение родители, а и предишното-моето се оставихме да бъдем завлечени от динамиката на съвремието. Длъжници станахме на своите деца – дължим им внимание и време. Днес, заедно с малките медалисти спечелихме всички и всичко – спечели любовта, спечели доверието, спечели природата, спечели спорта, спечели българското село. Там където деца и внуци, най-често се връщат при старците – там ще оцелеят и живеят най-добре„, дава равносметка Христов.

Той благодари на екипа си, на НВУ „Васил Левски“, на кмета на Община Велико Търново – Даниел Панов, на Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“, за това, че успяват да поддържат центровете за работа с деца и младежи по селата, на дизайнера Анчо Мутафов, на фирма „Биолик“ – овцефермата в Ново село, на Георги Ралевски- за осигуряване на техника и транспорт, на чичо Али – за прецизната коситба, Дарън и Барбара – за подаръците.

Най-вече благодаря на родителите за тяхната отдаденост към идеята. Специална благодарност за сърцатата г-жа Мария Маринова, която се раздаде в анимацията и спортните забавления на нашите деца. Няма как да се надяваме на това, ако не възпитаме в децата любов към корените им и родното място.  Няма как да се надяваме, че поне някой от тях ще направи трудния избор да остане и работи за Ново село ако още от сега не изградим траен спомен за щастливото детство на село. Без всички Вас, нямаше да е възможно„, поясни още Христов.

И тъй като децата поискали всяка събота да има вече скаутски лагер, кметът с усмихва уточнява, че лагер ще има, но… другата година. Може и за повече дни.

Кремена Крумова – Попова