Община

Кметът Даниел Панов се срещна с американския предприемач Едмънд Бек

 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с американския предприемач Едмънд Бек, който гостува в старопрестолния град заедно със съпругата си. Обсъдени бяха форми на съвместно партньорство по отношение съхранението на недвижимите паметници на културата, материалното и нематериално културно наследство. Общата позиция бе, че уникалното богатство на старопрестолния град определя общата посока, в която местната власт и бизнесът да работят.

Даниел Панов и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова благодариха на Едмънд Бек за усилията, които полага за опазване на знакови сгради като Хан Хаджи Николи и хотел „Цар Борис“. Американският предприемач остана приятно изненадан от широката реставрационна дейност на къщите в старата част на Велико Търново. Той подчерта, че и други, закупени от него сгради ще бъдат възстановени при строго спазване на типичния архитектурен стил и характерното оцветяване на фасадите.

Разговорът обхвана теми, свързани с големите инфраструктурни проекти на национално ниво, чийто център ще бъде именно Велико Търново – съединяването на магистрала „Хемус“ и изграждането на аутобан от Русе до старата столица, част от транспортния коридор между Европа и Азия. Даниел Панов представи и бъдещите инвестиционни намерения на Общината – изграждането на нов градски център на мястото на старото военно училище, крайбрежна алея покрай р. Янтра и северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица.

Едмънд Бек бе удостоен със старопрестолна грамота за приноса му към опазването на културно-историческото наследство на Велико Търново.

снимка: Община Велико Търново