Образование Община

Кметът Даниел Панов обяви 16 април за неучебен ден

Кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов обяви 16 април за неучебен ден в училищата на територията на Общината. Поводът е отбелязването на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Освобождаването на всички ученици и учители от учебните занятия ще им даде възможност да се включат в поредицата от събития, с които ще бъде почетено делото на първите български законотворци. Заповедта е съгласувана с Регионалното управление по образованието, а със съдържанието й са запознати всички директори на училищата в Старата столица.

Открит урок, посветен на Търновската конституция, е една от проявите в програмата за отбелязване на годишнината от голямото държавническо събитие. Той ще се състои в Читалище „Надежда – 1869“ и ще започне в 11,00 ч. на 16 април – едновременно с тържественото заседание на 44-о Народно събрание, което се проведе в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание“. За открития урок са поканени ученици и учители от всички учебни заведения във Велико Търново.

Младите великотърновци ще имат възможност да участват и в празничното шествие от музей „Възраждане и Учредително събрание“ до паметника „Майка България“. То започва в 12,30 ч. Веднага след края му е церемониалният спектакъл „Искри“ на Националната гвардейска част.

За улеснение на родителите, без прекъсване на 16 април ще работят всички детски градини.