Община

Кметът Даниел Панов и над 250 деца откриха лятна полицейска академия край Велико Търново

Деветата лятна детска полицейска академия бе официално открита на стадиона в гр. Дебелец. Тя се организира от Община Велико Търново в партньорство със Сдружение „Св. Иван Рилски“, Областна Дирекция на МВР- Велико Търново, Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населениетo“- Велико Търново, Сдружение на кметовете и кметските наместници Янтра 2001 и Съюза на пивоварите в България. 

Кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов приветства гостите и пожела приятно лято на децата. Градоначалникът изрази радостта си от избора на малките боляри да оползотворят ваканцията си със занимания полезни за израстването им като хора с гражданска съвест и отговорност, познаващи рисковете и най-вече – знаещи кое е добро и кое е лошо.

Скъпи деца, Вас Ви чака едно незабравимо лято.  Благодаря на родителите ви, че подкрепят вас и всяка една инициатива на Общината.  Благодаря и на всички уредници в нашите 20 младежки клуба в населените места за усърдието им през цялата година. В резултат на работата им през лятото броят на младежите,които посещават клубовете се удвоява„, коментира кметът.

Заместник- главния секретар на МВР Георги Арабаждиев изрази благодарност от името на министъра на МВР Младен Маринов за инициативата, която възпитава полезни навици у младежите. И добави, че живеем в общество, което се регулира от закони и правила. Тяхното познаване е необходимост за всеки един член на социума. Той обясни на децата, че в лятната академия ще имат възможността да се запознаят с основните правила и да разберат как да се предпазват при рискови ситуации.

Заместник- директорът на ОД на МВР комисар Христо Христов припомни, че академията е доказала с времето огромното си значение за развитието на децата. „Този проект осмисля летните дни на малчуганите и е резултат от съвместната дейност на  местната власт, полицията и неправителствения сектор „, коментира още Христов.

Председателят на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова връчи символични трофеи на организаторите на Лятната академия и отбеляза, че постиженията на Община Велико Търново са забележителни. Според нея развитите центрове са без аналог за цялата страна. „Единствено и само във Велико Търново обещания и действия съвпадат. Благодарение на това децата са толкова щастливи и растат в една наистина добра среда. Този факт заслужа да се знае от всички. Щом тук може се надявам и другите населени места да последват примера Ви„, добави Радомирова.

Росица Димитрова, директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” към Община Велико Търново сподели, че общината е достойна за приза „Община приятел на детето”. Тя изказа благодарност към дарителите и обясни, че подробната програма за 9-тата лятна полицейска академия ще е достъпна скоро. Официални гости на събитието бяха проф. Любомира Попова-Областен управител, комисар Красимир Кръстев, Директор на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населениетo“,  Страши комисар Джартов –директор на  дирекция  превантивни дейности към Пожарна безопасност и защита на населениетo“- Велико Търново, комисар Стефан Николов, главен инспектор Атанас Атанасов,кметове и кметски наместници. По- време на откриването малчуганите от центровете представиха различни игри, танци и стихотворения. Децата демонстрираха  показаха как се гаси пожар, какви са правилата за оказване на първа помощ, как трябва да се държат на улицата като пешеходци или колоездачи. Интерес предизвикаха противопожарните автомобили и появата на отлично обучените полицейски кучета, които направиха симулация на търсене на скрити наркотици и следи.

Диана Колева