Конфликти Община

Кметове на населени места във Великотърновско събират сигнали, за да принудят мобилните оператори да изпълняват задълженията си

Един снеговалеж на 25 ноември буквално блокира страната. Хиляди хора останаха без ток и въпреки, че сме в 21-ви век – век на комуникациите и технологиите, до днес все още има населени места, които са без телефонни връзки. Такова село е Емен. Вече две жалби до мобилния оператор е подал един от най-активните жители на селото – Радослав Кисимов. От оператора са го уведомили, че ще дойде техник… на 12 декември. Така от 25-ти ноември до 12 декември – евентуално – хората няма да имат връзка със света. На жалбата му пък ще бъде отговорено след 1 месец.

Този проблем не е от сега, сподели кметът на Ново село Христо Христов, който поде инициатива за събиране на сигнали от цяла България и предприемане на конкретни действия.

„Тази кампания я подехме още през януари 2022 г., като с официално писмо сигнализирахме всички институции, ангажирани с телекомуникациите, включително КРС и ДАНС. Разбрахме, че всички мобилни оператори, когато са искали честоти, са поели съответни ангажименти да осигурят комуникациите между граждани и служби при бедствия, аварии, военни действия и др. Те, обаче, не го изпълняват при спиране на ток – а всички се сещаме, че изпадайки в една от изброените ситуации, ние ще бъдем без ток. В много населени места преди дни хората останаха без връзка дори с телефон 112, което за нас е заплаха.“ – споделя Христо Христов. И разказва как на 26-ти ноември десетки близки на жители на Ново село са го търсили от всички краища на страната с молба да посети роднините им и да се увери, че са добре. Защото те нямат връзка с тях.

„Преди години, отново при обилен снеговалеж, лично аз изпаднах в ситуация да нямам връзка с телефон 112. Ако намериш паднал човек – няма на кого да се обадиш. Ако трактора, с който чистиш, се счупи – няма как да потърсиш помощ и блокираш селото, съответно достъпа до хората. Този проблем е изключително тревожен и може да доведе до сериозни последици. Затова недоумявам мълчанието на институциите да накара мобилните оператори да инвестират в техника. Операторите се оправдават, че крадат нафтата и акумулаторите им от клетките, но това не е проблем на потребителя. Живеем във времена, в които могат да се монтират камери, може имуществото да се застрахова, така че не приемам това опрадвание.“ – коментира кметът на Ново село  Христо Христов.

С него вече са се свързали двама юристи, които са му предложили безвъзмездно да помогнат на инициативата.

Сигнали от потърпевши от мобилните оператори се събират от кметицата на село Ветринци Надежда Маркова – Михалева на имейл: nad.markova@gmail.com.

Мария Христова