Култура Община

Клуб „Отвори очи” в Ресен става на десет години

Кръгла годишнина отбелязва в петък, 15 септември, Центърът за работа с деца и младежи „Отвори очи” в село Ресен. Празникът започва от 14 часа в парка на площад „Димитър Солунски”. Вече десет години клубът във великотърновското село ангажира свободното време на деца и младежи от три възрастови групи, обобщи в интервю за Общинското радио уредникът на центъра Милка Петрова. Рождения ден на ресенчани ще уважат и деца от клубовете в с. Самоводене и Никюп.

Клубът „Отвори очи” е създаден през 2007 г. по проект на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски”, с. Балван, с финансовата подкрепа на Международната служба по миграция по проекта „Отвори очи – има кой да ти помогне”. От 2008 г. дейността на клуба се финансира от Община Велико Търново, а оттогава до днес центровете са вече 20 на брой.

Клубът „Отвори очи” в с. Ресен се съобразява изцяло с интересите на децата и младежите, които активно се включват в дейностите. В първата възрастова група са включени децата от II до VIII клас, във втората – от VIII до XII клас, а в третата – младежите. Центърът ги приема в часовете след училище, както и във ваканционния период.

Арт работилници в различни сфери на изкуството, организиране на уроци по краеведство, на информационни кампании за борба с трафика на хора, за превенция на наркоманиите, за безопасното използване на интернет са част от дейностите, включени в разнообразната програма на клуба. Една от основните цели на екипа е повишаване информираността на децата за действащите държавни и нормативни документи. „Наблягаме върху екипността, отношенията помежду им. Самите те казват какви да са мероприятията”, обобщи Петрова.