Култура

Килифарево празнува цяла седмица

Градчето ще отбележи своя празник с редица културни събития. Програмата започва на 26 август, понеделник с детски 4-дневен поход в централна Стара планина. В 10.00 часа се открива пленер, част от Детската академия по изкуствата. С изработката на керамика ще запознае по-големите деца Гергана Пенова от Младежкия дом във Велико Търново.

Академията по изкуства ще бъде закрита на 29 август, четвъртък с кулинарна изложба, в която ще се включат родителите. Тогава ще е и премиерата на Детския театрален състав в салона на читалището. На следващия ден от 19,00 часа на площада в Килифарево ще се проведе хоротеката “Фолклорна плетеница”.

Кулминацията на тържествата ще е в събота. Програмата ще започне с детски футболен турнир, ще се проведе и петото издание на конкурса за хумористичен фолклор “Усукано по килифарски”. Представители на Етнографския комплекс “Етъра” ще покажат как се правят габровски гайтани, усукани по килифарски. Всеки посетител ще може да си ги изработи на място и отнесе за спомен.

От 19.00часа е официалната част, която ще започне с водосвет, приветствие на кмета Димитър Събев и концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на България. Известна марка ще покаже в мини изложение свои леки автомобили, мотоциклети и велосипеди. Двата музея в градчето ще бъдат отворени за безплатно посещение от граждани и гости на Килифарево.

Предвидено е и ТОТО празник с много награди.

Денят ще завърши със заря – празнични илюминации.