Икономика

Керамичните кошери са спасението на пчеларския бизнес

С огромен успех премина участието на ИНОВАЦИОНТЕХ  ЕООД  в международното изложение „Агра 2019” . То се проведе от 24 до 29 август 2019г. в гр. Горна Радгона – Словения. Българската фирма, чието седалище е в гр. Дебелец участва с два патентовани продукта – Керамичен пчелен кошер, който вече е хит на пазара и нова екологична технология за производство на горивна смес от тютюн „ЛИРОЛ”.

„Хиляди пчелари и представители на пчелната индустрия дойдоха на изложението и интересът, който проявиха към нашите иновационни продукти бе завиден. От Австрия специално дойдоха пчелари, за да се запознаят отблизо с нашите кошери. Представеното определено ги впечатли и вече имаме и поръчки от тяхна страна”, съобщи инж. Тодорка Лепкова, управител и собственик на Института по керамично и пътно машиностроене

Тя и екипът ѝ презентираха качествата и ползите за здравето и дълголетието на пчелните семейства, обитаващи керамичен кошер, а преимуществата му пред дървения предизвикаха засилен интерес и на пчелари от Унгария, Чехия, Северна Македония и Сърбия.

Първите демонстрации зад граница предстоят съвсем скоро. Екипът на инж. Лепкова е поканен от Съюза на пчеларите в Северна Македония да направи презентации в Скопие от 26 до 28 септември 2019г.

Керамичните  кошери могат да спасят цели пчелини от различни зарази, в т.ч. най-опасната при тези животни – американски гнилец. За тази зараза, сравнявана с Африканската чума по свинете вече се заговори от медиите в България, а няколко кошера във врачанско село са изгорени.

Повишен интерес има и към втория продукт – екологичната горивна смес „ЛИРОЛ”, която няма аналог на световния пазар и е многократно по-икономична от досегашните алтернативи. Предназначението на „ЛИРОЛ” е за гориво в пещите на керамичната индустрия или като горивна добавка към глината, подобряваща равномерното изпичане на керамичните маси. Интерес към тази иновация имат фирми от САЩ.