Интервю Култура

Катя от „Ритон”: Смятаме, че най-големият ни хит тепърва предстои

С концерта „40 години музика и любов” гостуват дует „ Ритон” във Велико Търново. Събитието ще се състои от 20 часа на 18 септември, вторник, в Летния театър. „Никога не сме пели във вашия летен театър, мечта ни е да го видим най-накрая. Предния път, когато идвахме във Велико Търново, той беше в ремонт. Сега ще ви представим част от най-новите песни от последния ни албум „Златен Ритон”, ще чуете и някои от най-големите ни хитове – „Джалма”, „Елате ни на гости”, „Някога, но не сега”, сподели в интервю за Общинското радио нежната половинка от обичания български дует – Катя Михайлова.

Над двучасов е концертът, носещ името „40 години музика и любов”. Той е посветен на кръглата годишнина, която отбелязаха през 2017-а година Катя и Здравко. 40 години на сцената не са никак малко, а време на равносметки няма, шегува се изпълнителката. Изводите, които си прави за намаляването на населението в България, обаче са категорични. „Хората емигрират по различни причини, тази концертна еуфория, която беше преди години, я няма сега. Преди правехме концерти не само в големите градове. С нашата група преди години сме обикаляли и сме ходили в читалища даже по села, които бяха пълни с хора и правостоящи. А сега е различно”, допълни Катя от „Ритон”.

Успехът на дуото се дължи освен на музиката и любовта, която споява двойката през годините, и на това, че не „лежат на стари лаври”. Въпреки че са създали доста хитове и се радват на верни почитатели, те правят нови и нови песни. „Това е, защото смятаме, че най-големият  ни хит тепърва предстои”, допълни с чаровна усмивка Катя.

Историите на две от най-известните песни на дуета сподели изпълнителката за Общинско радио Велико Търново. Едната – „Някога, но не сега”, е част от албума „Прегърни ме”. Любопитен факт е, че когато тогава Катя и Здравко, младежи на около 20 години, чуват текста, казват, че не искат да пеят за бъчви и пелини. Но как да откажеш на Тончо Русев, чудят се тогава изпълнителите. В крайна сметка, изключителният композитор успява да ги убеди и слава Богу – „Някога, но не сега” е част от репертоара на певците.

Друга прекрасна тяхна песен – „Джалма”, се оказва с кръстница Пепа Николова. През 90-те години, когато „Джипси Кингс” са на мода, композиторката Зорница Попова написва мелодия в техния стил. „Тогава с Живко Колев започнахме да мислим текст. Дали заради думата „джипси” в „Джипси Кингс” той реши тематиката да е свързана с цигани, не знаем. Но ни каза, че трябва да измислим циганско име за жена. Мислихме, мислихме, но ние не знаем много цигански имена – сетихме се за Айше, и до там”, спомня си Катя. Тогава творците решават да се обадят на Пепа Николова, която по това време играе ролята на циганката Джалма във филма „На всеки километър”. Отговаря им недвусмислено: „Е, как как да се казва циганката? Джалма, разбира се”. Споделят с Живко Колев, той одобрява и написва за две минути припева на емблематичния хит на „Ритон”.

С любов дуетът очаква срещата с търновската публика. За да им поднесе своя най-голям подарък – вечните хитове и новите си песни. В „40 години музика и любов”.