Култура

Катя от „Ритон”: „През последните години се наблюдава връщане към истинската музика”

Голям юбилеен концерт „40 години музика и любов” и албум с десет нови песни подготвят от „Ритон”. Част от синглите вече радват радиослушателите в страната ни, а Общинското радио във Велико Търново вече излъчва четири от тях – „До безсъзнание”, „Есенна тъга”, „Очакване” и „Всички слаби места”. Това е и поводът да потърсим нежната половинка от дуета – Катя.

Новият албум „Ритон в ритъма латино” събира на едно място десет песни, сред които е парчето „Безумна любов” от големия български композитор Тончо Русев. „Тази песен Тончо посвещава на своята съпруга – изключителна жена, която го поддържа и подкрепя толкова години. Тончо в момента не е добре със здравето, пожелаваме му да е жив и здрав още 100 години! Дълги години не бяхме записвали негова песен и си казахме, че сега, на юбилейния ни спектакъл, трябва да изпеем нещо ново, което той да е написал за нас. Нашата кариера започна с песните на Тончо Русев”, припомня си изпълнителката.

За 40 години на сцена на дует „Ритон” се е случвало какво ли не, а всеки от въпросите, които задаваме на Катя, няма как да я изненада. Но ни споделя, че в момента „Ритон” се чувстват по-мъдри, а когато слушат песните, които са правили през 80-те, улавят лек наивитет и липса на „музикантлък”. А когато завесите след концерта паднат, публиката излезе от залата, и останат само Катя и Здравко, се изпитва една самота, допълва искрено певицата: „Защото няма нищо по-хубаво от това да се раздадеш напълно на публиката, да контактуваш с нея”.

Големият концерт на дуета ще бъде в зала 1 на НДК на 18 октомври. Той ще бъде разделен на две части, като в първата те ще представят своите най-нови песни. Догодина изпълнителите планират лятно турне и обещават да дойдат във Велико Търново с концерт в Летния театър.

Дует „Ритон” се бори в няколко категории за наградите на БГ радио, една от които е за най-добър албум. В компанията на млади изпълнители те се чувстват перфектно, и им пожелават и те след 40 години да бъдат в компанията на най-популярните изпълнители в момента. „През последните години се забеляза едно връщане към истинската музика с истинска поезия. 90-те години повлияха пагубно върху духовността на публиката.  В началото на Демокрацията всички радиа започнаха да пускат само англо-саксонски песни, а българският народ иска да се пее на български. Затова се появи и поп-фолкът, а с него и един друг вид публика, която запълни този вакуум. Но публиката и у нас, и в световен мащаб, има нужда от стойностни неща и се завръща към тях. Колкото и временни, модерни явления да се появяват от време на време, това което е истинско няма как да се унищожи и загуби”, категорична е Катя.