Любопитно

Картините на Лилия Николова ухаят на кафе, куркума и вино

И докато рисуването с чаша вино в ръка става доста популярно у нас, една великотърновска художничка възражда рисуването с вино. Тя се казва Лилия Николова, а техниката винорел. Дамата реализира преди дни един разкошен винено-артистичен следобед с група ентусиасти в известен винен магазин в старата на Велико Търново. Разказва, че това е стара техника, идва от Средиземноморието, от Италия.

Винопроизводителите може би са забелязали, че като се опръскаш с грозде при процеса на производство на вино, е трудно да се махне това багрило, концентрирано в люспата на самия плод. Аз обичам да експериментирам като художник и освен сегментите, който са в основата на боите – темперни, акрилни и др., споделих на момичетата в магазинчето, че рисувам с кафе. Ефектът от него е много добър, дори ухае самата картина на кафе много приятно. Използвам и куркума, и така стигнахме аналогично и до виното, нещо, което те продават. И така организирахме група”, обяснява Лилия. И тъй като от виното се получава оцветяване в гамата на червено- лилавия тон, художничката използва и другите естествени багрила. Такава рисунка променя обаче своя цвят след време, затова не трябва да е изложена на пряка слънчева светлина и е добре да има специално покритие.

Лилия Николова е завършила специалност „Живопис” във Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ. Има и магистратура иконопис. Затова има усет за използване на различни материали при рисуването. И не случайно за нея изкуството е начин на изразяване.

Работя с различни естествени багрила, но забравени, защото днес се набляга на стандартните неща. Затова реших да се върна към нещо естествено и натурално – кафе, вино, куркума, познати от древността на хората, но забравени заради синтетиката в живота ни. Тоновете от естествените багрила са толкова различни, че дори не могат да се получат в палитрата от познатите ни цветове”, усмихва се художничката, която отдавна е разбрала ефекта от натуралните съставки-цветове, а отскоро и на виното.

снимки – личен архив Лилия Николова

Кремена Крумова – Попова