Спорт

Картинг пилотът Дани Арсов отново с победа, този път в Серес

Втората си победа за сезона постигна на пистата в гръцкия град Серес великотърновският пилот Дани Арсов. Състезанието бе Трети кръг от Републиканския шампионат по картинг на Българска федерация по картинг – Национални картиг серии /БФК – НКС/ и се проведе през изминалия уикенд.

След като в предишния кръг в град Хасково удар от противников състезател го лиши от възможността да се бори за победата и постигнатото 3-то място за кръга бе възможният максимум, до който 11-годишният Дани успя да стигне след като беше ударен, завъртян, отново ударен, и останал последен в колоната със смазаната предница на болида си даде най-добро време във финала на кръга, първият от единствените три дни, с които разполагаше на пистата в Серес непосредствено преди самото състезание (поради голямото разстояние и съпътстващите разходи Дани отново нямаше възможност за предварителни тренировки и подготовка на самата писта), премина във възстановяване на машината, което за втори път този сезон се случи благодарение на неоценимата подкрепа на нашите нови приятели от новосформирания великотърновски тийм „ПЛАНЕКС рейсинг“ в лицето на Даниела и Пламен Дешкови.

Останалите два дни свободни тренировки преди състезанието бяха изключително тежки – не успявахме да постигнем скоростта и времената от предишната година, условията на пистата се променяха непрекъснато, а някои от останалите пилоти, инвестирали по 3-4 уикенда в тренировки на трасето и по 12-17 комплекта нови гуми, бяха постигнали в отделни инцидентни обиколки дори по-добри времена от миналогодишният рекорд за трасето на Дани.

С подкрепата обаче на двама изключителни професионалисти, в лицето на Валентин Йосифов и Станислав Каваримов, в съботните официални тренировки нещата си дойдоха на мястото: Дани подобри миналогодишния си рекорд, спечели квалификацията с 0.15 сек. пред втория и 0.5 сек. пред третия състезател и със спечелените два хийта осигури полпозишъна за болида на GO GRILL за първия от двата неделни финала.

А неделята … беше дори още по-успешна: стартирайки в първия финал от първа позиция, Дани – с квалификационно темпо и времена – по-добри с 0.1 до 0.2 секунди от миналогодишния си рекорд в 9 от общо 11-те обиколки, не отстъпи нито за миг първата позиция и финишира с преднина от над 5.5 секунди (една стартфинална права) пред втория състезател. Тази победа му осигури първата стартова позиция и във втория финал, в който – въпреки че условията на пистата вече се бяха влошили и не успя да постигне такива рекорди, Дани отново финишира първи абсолютно безапелационно – този път с преднина от 7.5 секунди и над една стартфинална права преднина.

Другият великотърновски представител – пилотът на „ПЛАНЕКС рейсинг тийм“ Алекс Дешков, след като спечели по категоричен и безапелационен начин предишния кръг в град Хасково, бе също толкова бърз и през настоящия уикенд, като постави рекорд за по-малкия клас и на пистата в Серес. И само лошият късмет, недостатъчният състезателен опит, както и болните амбиции на родителите на македонските състезатели в този този клас не му позволиха да стигне до подиума и в това състезание. От екипа му обаче обещаха, че за следващия кръг Алекс и машината му ще бъдат още по-подготвени, за да повторят успеха от хасковската писта.

Третият великотърновски пилот в тазгодишния шампионат на НКС – състезаващата се с австрийски лиценз Ивон Симеонова, не успя да вземе участие в кръга в Серес поради други ангажименти.