Денят Спорт

Данислав Арсов – детето чудо в българския картинг

Третокласникът от ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново Данислав Арсов е детето-чудо в картинг състезанията. Въпреки скромните възможности на родителите си, той бе най-бързият пилот в клас „Мини БГ” в края на миналия сезон. През месец септември Дани спечели всичко, което може да бъде спечелено в българския картинг спорт. Той се върна във Велико Търново със седем от осем състезателни манша със старо шаси и износени гуми, с екипировка, нива под конкуренцията. „Пилотът – това е най-важното нещо в картинга”, обясни ни малкият голям Дани, който бе гост в студиото на Общинското радио със своята най-голяма подкрепа – баща си Стефан Арсов. Семейството на тези хора на пръв поглед е обикновено – средностатистическа четиричленна фамилия, която дава всичко за всяка една от съставните си части. Но когато единият от тях доказва своята гениалност на пистата, а това натоварва изключително много семейния бюджет, всичко става необикновено.

Сплотеното семейство Арсови, сн. личен архив

Дани Арсов се качва за първи път в картинг на три години. Главен „виновник” е баща му Стефан. „Най-важното за нас е удоволствието да сме заедно, да трупаме спомени. Неговите участия са емоция и тръпка за цялото семейство. Когато решавахме дали да се включим в състезанията още миналата година, целият семеен съвет се събра вкъщи – четиримата седнахме на масата. Решението – за две години се отказахме от морето, лишихме се от какво ли не, но бяхме единодушни – Дани ще ходи на състезания. Това е нещо, което като малък съм си мечтал и съм нямал възможност. Сега чрез него изживявам своята мечта”, разпалено обясни бащата Стефан Арсов.

Щастлив момент от Кюстендил, сн. личен архив

Стара, потрошена, крива машина, която обаче върши подвизи и носи купа след купа в дома на Арсови, е колата, с която се състезава Данислав. Шасито е на седем години и пред разпад, а двигателят – със секунда и половина – две по-бавен от този на конкуренцията. Пилотът обаче е най-важен и Дани доказва това с доброто си каране, което стопява разликата под една секунда. Момчето кара шест състезания с едни и същи гуми, докато тези, с които се надпреварва, ги сменят на всяко състезание. „И макар че пилотът може да компенсира с недостатъците на техниката, той не може да направи чудеса. В края на сезона се отказахме от две състезания, за да можем със спестените пари да вземем под наем мотор, който е като на останалите. И с него, въпреки старото шаси и износените гуми, Дани от последните осем старта спечели седем и от четири купи за първо място и четирите ги занесохме във Велико Търново”, подчерта бащата на детето.

Месец септември  е най-силният за Дани. В рамките на три състезателни  уикенда в Кюстендил той печели купа след купа. И всичко това – без тренировки. По време на състезанията Дани се ориентира на място изключително бързо.

Миналата зима семейството преминава през едно от многото си изпитания. След поредица от успехи на Дани, баща му решава, че трябва да търси  финансова подкрепа. „Организирах над 20 срещи с представители на бизнеса в околностите, но с нулев резултат. Търсим помощ и от Общината, и от частно финансиране. Пропуснахме първите два кръга, защото загубихме времето си в търсене на подкрепа. Аз съм много притеснителен и възпитан човек, но преодолявам себе си и търся тази подкрепа. За да успеем да го развием този негов талант, търся контакти по всякакъв начин”, допълни Стефан Арсов.

Две са лицензираните писти за професионални състезания в България – в Хасково и Кюстендил. И в двата града Дани събира погледите на професионалните състезатели. „В началото на този сезон ние се включихме в третия кръг в Хасково. Там се класира на второ и трето място. Преди това, след като не можехме да намерим подкрепа, се опитахме да убедим Дани, че този спорт не е за нас, че сме твърде малки да си мечтаем за големи неща. Но направихме грешката да му пуснем първите два кръга, които излъчваха онлайн. Дани се разплака се и каза: „Тате, искам да съм с децата и да карам”. С мама не издържахме и решихме, че ще прекроим отново семейния бюджет”, спомня си Стефан Арсов.

Семейството разчита на нови контакти през есенно-зимния период, за да успее Дани да направи един пълен състезателен сезон и да се развива. „По време на едно от състезанията един от родителите сподели, че първите четири кръга са му стрували 32 хиляди лева, докато ние през целия шампионат вложихме не повече от 4-5 хиляди лева, заедно с покупката на машината втора ръка. При нас нещата са любителски и импровизирани, тръгваме с две чанти сандвичи, с минералната вода от тук”, допълва Арсов.

Целия разговор с Дани и Стефан Арсови чуйте в прикачения звуков файл.