Образование

Каракачанов ще награди първенците на „Ботевски” випуск на НВУ

Първо офицерско звание на курсантите от НВУ „Васил Левски” и първо сержантско на кадетите от Професионалния колеж ще връчи на тържествена церемония в старата столица военният министър Красимир Каракачанов в петък. Завършващият 140-ти „Ботевски” випуск е два пъти по-многоброен от миналогодишния, а средният му успех от държавните изпити е 5.36.

По военната си специалност, курсантите са постигнали успех Мн. добър 5.38, по гражданската – 5.11, а по физическа подготовка – резултатът е най-висок – Отличен 5.59. Първенец на випуска е удостоената с наградата на Община Велико Търново старши курсант Деница Иванова, специализирала „Ядрена, химическа и биологическа защита и екология”, която е първенец и в специализацията си. Останалите първенци на всяка от 15-те специализации през настоящата година, заедно с петимата отличници на университета, също ще бъдат наградени за успехите си от военния министър. От факултет „Общовойскови” са двама от лауреатите – курсант-старшините Деница Иванова и Борислав Плосков, специализирал „Мотопехотни и танкови войски”. Курсант старшина Тихомир  Желязков е отличник от факултета в Шумен, той е специализирал „Въоръжение и боеприпаси”. Двама летци-пилоти  от факултета в Долна Митрополия също ще получат високото отличие – това са Мирослав Ценов и Руси Кърмаджиев.

44 кадети завършват редовно обучение в Професионалния сержантски колеж, където за първа се обучават 270 задочници. Двама са отличниците с еднакъв успех – младши сержантите Ирена Секулова и Ели Вичева. В секция „Сухопрътни войски” трима са младши сержант първенците с еднакъв успех – Момчил Недялков, Стефан Димитров и Илия Вълков. В секция „Военновъздушни сили” – първенецът е мл. серж. Вера Кюлева. Те също ще бъдат наградени със заповед на началника на отбраната, който ще им връчи и наградите.