Политика

Каракачанов: Крачка напред е изказването на Заев, че България и Македония имат обща история

„Крачка напред е изказването на Заев пред БГНЕС. България и Македония имат обща история до 1944 година, но преди всичко това е българска история. Но по стар обичай на българина акълът му идва на другия ден, та така и с колегата Заев“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в НВУ „Васил Левски“ по повод изказването на македонския премиер „Стига омраза, да премахнем „желязната завеса“ между България и Македония“. „Дали му вярвам, или не – няма никакво значение. Предпочитам да не вярвам на декларации и интервюта, предпочитам всичко казано да е облечено в действия“, каза Каракачанов.  По негови думи България има нужда от конкретни гаранции. „Те не могат да са подплатени само с декларация, необходимо е сключване на писмен документ, подписване на анекс или нов договор. Искаме ясна гаранция как ще се променя образователната им система с конкретни срокове. Преговорният процес може да продължи десет години, но за да дадем съгласие той да започне, ние искаме разписана пътна карта. Искаме много ясно това условие да залегне в договора с Европейския съюз и да е ясно, че ние по всяко време можем да спрем процеса, ако договорът не се изпълнява“, обясни вицепремиерът и допълни, че България трябва да продължава да защитава ревностно националните си интереси.

Според него кризата с К-19 няма да повлияе на бъдещата модернизация и реформите в армията, а разкриване на военно-полеви болници на този етап не се налага, защото проблемът не е в липсата на болнични легла, а на специалисти.

„Обществото трябва да е наясно, че трябва да бъдем солидарни. По тази причина от седмици в системата на Министерството на отбраната военнослужещи, преболедували Covid-19 и успешно излекувани, бяха призовани да даряват кръвна плазма и те го правят с ясното съзнание, че могат да помогнат. Наред с това около 40 души от военните формирования, преминали курсове за бойни санитари, помагат в петте военни болници и тази дейност ще продължи на смени“, посочи още той.