Политика

Каракачанов: Издал съм заповед за включване на армията в борбата с африканската чума

Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на проблема с африканската чума по свинете, ако тя бъде поискана от институциите. Издал съм заповед, която е съгласувана с началника на отбраната, заяви във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По негови думи Военна полиция може да осъществява контрол на пунктовете, през които преминават животните.

Помолен да коментира отхвърленото от парламента вето на президента за договорите за F-16 – вицепремиерът обясни, че ако не бъде наложено вето върху закона за промяна на държавния бюджет, до края на юли България ще преведе парите за американските изтребители, а първите F-16 ще са на разположение на българските пилоти до три години.

Той съобщи, че се планира да се ремонтират голяма част от руските изстребители, с които българските ВВС разполагат. „Имаме 15 самолета МиГ-25. Поне 10 до края на моя мандат трябва да летят за разлика от трите, които заварих. Су-25 е прекрасен руски самолет. От 14 – летят 4. Полагам усилия да ги направя поне 10”, каза Каракачанов.

Според него покупката на американските изстребители няма да се отрази върху изпълнението на проектите за военна техника и върху предстоящото 10-процентно увеличение на заплатите във Въоръжените сили.