Култура

Канадци очароваха публиката на „Балкан фолк” с полски фолклор

Групата „Хайлендърс” от Канада бе сред най-любопитните в първите дни на Старопланинския събор „Балкан фолк”. Наричат се така, защото живеят в планинските райони, а буквално преведено, „high land” означава висока земя. Групата е съставена от наследствени поляци, които живеят в Канада и наричат себе си „високопланинците”, поясни Калоян Николов, председател на събора и президент на Европейската Асоциация на Фолклорните фестивали – ЕАФФ.

Във Велико Търново пристигна групата от по-възрастните членове, които са 17 души. Втората част от формацията е съставена от по-малки изпълнители, допълниха Станислав Монка и Силвия Кларк.

Групата „Хайлендърс” съществува от 39 години и е член на Полската асоциация на високопланинците в Канада. Сред целите на състава е да популяризират традициите пред полско-канадската общност и мултикултурното канадско общество.

Канадците вече отпътуваха за родното си място, но ги очакваме отново на Старопланинския събор „Балкан фолк”. Събитието продължава и в следващите дни, като на 17, 18 и 19 май великотърновци ще се наслаждават на още многочасови концерти и интересна програма, която представя фолклорните традиции на родни и чуждестранни народи на сцената на Летния театър. Вход – свободен.