Образование

Кампания „Стара техника за ново начало” стартира „Амалипе”

Мащабна дарителска кампания „Стара техника за ново начало” организира великотърновската неправителствена организация „Амалипе” Екипът на асоциацията събира смартфони, таблети, лаптопи и настолни компютри, с които децата от рисковите групи в цялата страна да могат да учат вкъщи в условията на обявеното извънредно положение.
„Над 180 училища от цялата страна заявиха, че се нуждаят от смартфони, таблети, лаптопи, компютри, за да реализират качествено дистанционно обучение за всички свои ученици. За да успеем да задоволим всички нужди, ни трябват 6600 устройства. Има учебни заведения, които са ни написали, че им трябват 200  устройства. Наясно сме, че е невъзможно да осигурим всички нужни лаптопи и смартфони, затова сме решили, като за начало, да даваме до 20 устройства на училище и да теглим училищата с жребий“, обясни Теодора Крумова.  Училищата, които се нуждаят от техника са публикувани на сайта на организацията. Дарителите могат да доставят техниката директно в образователните институции или в офиса на „Амалипе”.

Необходимо е техниката да отговаря на минимални технически характеристики, за да помогне на тези, за които е предназначена, а именно: двуядрен процесор, 4 GB RAM, по възможност актуална операционна система (Windows 7+), ако е стационарен компютър – wi-fi стик или вградена wi-fi карта, с монитор, ако е таблет/ телефон – 3G, със зарядно устройство. Който желае и има възможност, може и да закупи и дари нови устройства.
В сайта на „Амалипе“ има таблица, в която всяко училище е посочило от колко устройства се нуждае и там всеки дарител може да си избере училище, което би искал да „осиновите“ и на което да дари техниката.

Девет са училищата в област Велико Търново, които фигурират в списъка на нуждаещите се.