Образование

Кампания за ранен прием на кандидат-курсанти започна НВУ „Васил Левски“

Кампания за ранен прием на кандидат-курсанти започна Националният военен университет „Васил Левски“ за учебната 2023/24 г. Документи се подават във всички военни окръжия в страната, както и в районите на двата факултета на Университета – във Велико Търново и Шумен. Във висшето училище се влиза след успешно издържани общообразователен тест, писмен изпит по западен език, изпит по физическа годност, психологическа оценка и медицинско освидетелстване. Конкурсните сесии ще се проведат в периода 6 март – 9  април в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Сливен, Шумен и Велико Търново, съобщи зам.-началникът на висшето училище полковник Николай Урумов. 384 курсанти за обучение в редовна форма е квотата за учебната 2023/24 година. Петгодишният срок на образованието е безплатен. След завършване младите офицери сключват 10-годишен трудов договор за работа в различните формирования на Българската армия.

Началникът  на НВУ бриг. ген. Иван Маламов отбеляза, че за първи път учебното заведение ще приеме военнослужещи за обучение в офицери в  задочна форма. По негови думи голяма част от младежите не кандидатстват в Университета заради медицински причини. Около 30 на сто отпадат поради наднормено тегло, високо кръвно налягане, проблеми със зрението, каза той.  А близо 15 на сто не успяват да се класират, защото не могат да решат теста за обща култура.

„Всички момичета и момчета, които са в Университета, са достойни за уважение. Първо, защото при нас с обучението няма компромиси. То преминава в изключително труден режим, който налага те да потиснат своята воля и да се съобразяват с потребността на Университета. Те  учат много, не могат да си позволят да не бъдат в час, за разлика от други университети, т.е. изискванията към тях са големи в един свят, в който вече всичко е на един клик разстояние и на една ръка“, коментира бриг. ген. Иван Маламов. „Ние се опитваме да подготвяме елита на държавата, не само елита на армията, защото офицерството винаги е било елита на една държава“, допълни началникът на НВУ.