Образование

Кампанията „Дай път на живота” дойде и във Велико Търново

Психолози и педагогически съветници от Велико Търново, Габрово, Севлиево и град Елена участваха в семинар в старата столица, посветен на безопасността на пътя. „Дай път на живота” е наречена образователната програма. Тя се провежда по инициатива на ротари клубовете в страната в партньорство с просветното министерство, Синдиката на българските учители и Института по психология на МВР. Обучителният курс откриха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и председателят на Синдиката  на българските учители Янка Такева.

Подобни семинари вече са проведени с психолози и педагогически съветници от Пловдив, Ямбол, Сливен, Бургас,  Стара Загора и София. „Целта е  да се създадат у младите хора, които вече са водачи на моторни превозни средства, модели на културно поведение на пътя. И най-важното чрез подрастващите новите компетенции да се предадат и на родителите”, каза председателят на СБУ Янка Такева. По думите й в българските училища в момента работят 1670 ресурсни учители и над 372-ма педагогически съветници и психолози, а бюджетът за тяхното обезпечаване от 8 млн. лв. миналата година, за 2019-а е 16 млн. лв.  „Голяма част от проблемите на нашите деца са социокултурни. Затова смятам, че във всяко учебно заведение трябва да бъдат назначени освен психолози и педагогически съветници – и социални педагози”, коментира Такева. Според нея, ако в ловешкото училище, което нашумя в последните дни с клип за брутална агресия между две ученички, е имало поне още двама специалисти – възпитателят никога не би реагирал по начина, по който е действал. „В Ловеч започна подписка в подкрепа на колегата. Затова институциите да помислят – ще оставим ли българския учител без подкрепа, или ще го оставим да се мъчи и децата в норма или със специални образователни потребности да не получават това, което трябва да получат”, заяви лидерът на СБУ.

350 ученици са необходими, за да се назначи психолог в училище, но това не означава, че ако са под 350 – не може, отбеляза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. „Радвам се, че съвместно с ротари клубовете организираме обучението. Психолозите са хората, които могат да забележат предварително определени индикатори у учениците,  върху които да работят, за да могат да предотвратят след време прояви, свързани с агресия, нетолерантно отношение, с неразбиране и незачитане на правата на всеки един в класната стая”, каза Михайлова.