Култура

Каменната пластика от Средновековно Търново представят Диана Косева и Константин Тотев

Монографията „Каменната пластика от Средновековната българска столица Търново 1185-1393” представят във Велико Търново д-р Диана Косева-Тотева от Регионалния исторически музей и проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт при БАН. Изданието ще бъде презентирано пред публика от 17:30 часа днес в читалнята на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. „Това е  книга, която опитва да запълни една празнина в изследванията на средновековното изкуство, тъй като до сега липсваше такова обобщително издание за каменната пластика от Второто българско царство и паметниците от Средновековната столица Търновград”, коментира в интервю за Общинското радио д-р Диана Косева.

Проучването на двамата изследователи обхваща периода от 1185 до 1393 г., а неговата цел е да реконструира, доколкото е възможно, картината за скулптурните паметници, открити в столичния град. „Каменната пластика е представително изкуство, което е предназначено за декорация на архитектурни структури. Такива нямаме в средновековно Търново изцяло запазени, откритото е в много фрагментарен вид. Целта на тази книга е да покажем, доколкото е възможно, това разнообразие на каменната пластика от Търново, както и на нейната стилова принадлежност към традицията на източната скулптура и тази на западноевропейската”, допълни д-р Косева-Тотева.

Изданието е богато илюстрирано и включва подробен каталог, в който са събрани 61 паметника, представени по номера и групи. Творенията на древните автори, освен с фотоси, са описани по обекти, разположени в различни части на столицата – цитадели, укрепени и неукрепени квартали. Към тях са изложени всички данни по отношение на местонамиране, размери, състояние и художествени достойнства. Някои от скулптурните творби са придружени и от графични реконструкции. Паметниците са разделени на функционален принцип – фигурални релефи, надгробни паметници, каменни надписи и др. Отделено е значително място и на едни от най-многобройните паметници в Средновековно Търново – капителните.

Повече за изданието чуйте от д-р Диана Косева-Тотева в прикачения звуков файл.