Коментари

Как рязкото застудяване се отразява на автомобилите ни

Синоптиците предупреждават за рязко застудяване през следващите дни. Как това се отразява на автомобилите ни, време ли е да заменим летните със зимни гуми и какви са препоръките на специалистите, попитахме Стоян Георгиев, председател на Съюза на българските автомобилисти във Велико Търново. „Желателно е преди път в тези метеорологични условия да се погледне състоянието на охладителната течност, акумулаторната батерия и генератора, тъй като рязката промяна на времето може да доведе до неприятни ситуации след това. Желателно е автомобилите да са оборудвани за изненади по пътя. Относно гумите – всеки трябва да прецени сам какво е състоянието на летните гуми, за да се види дали да бъдат заменени със зимни те. При положение, че се очаква снежна покривка обаче, е хубаво гумите да се сменят”, коментира за Общинското радио Георгиев, който от скоро ръководи великотърновския клон на Съюза на автомобилистите в България. В неделя на местата с височина 700-800 метра се очаква да завали сняг, информират метеоролозите. От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават шофьорите да не тръгват с летни гуми, ако им предстои преминаване през някои от планинските проходи.

При избор на нови зимни гуми най-важното, което трябва да гледат водачите, е състоянието на грайфера и скоростната характеристика на гумата, подчерта председателят на СБА-Велико Търново Стоян Георгиев.

450 са членовете на структурата към този момент. Съюзът използва услугите на външна фирма за предоставяне на пътна помощ. Очаква се да бъде закупен и нов автомобил, с който СБА-Велико Търново да осигурява тези услуги, допълни Георгиев.