Култура

Как писатели се превръщат в актьори

Елица Кръстева и Мариана Димитрова са великотърновски поетеси, а Явор Перфанов пише проза.  В началото на месец май те се събират, за да прекроят творчеството си в пиеса. На помощ им идва сценаристката Миглена Хаджипенчева, която успява да спои прозаичните текстове, вдъхновени от живота, с възвишената и любовната поезия. Така се ражда спектакълът „Кажи, какво е любовта?“. Авторите се изправят и пред друго предизвикателство- те самите решават да изненадат публиката като влязат в ролите на главните герои.

„Идеята ни се роди спонтанно, но когато се съберат сродни души всичко се получава от само себе си. Имахме десет дена за репетиции преди да представим спектакъла на публиката във Велико Търново. До момента сме изиграли 4 постановки, три от тях бяха в старопрестолния град. Актьорската игра не беше проблем за дамите, които почти веднага влязоха в ролите си. За мен беше предизвикателство, защото съм по-затворен човек. Срещите с публика са нещо ново в живота ми. Помогна ни силната връзка, която се създаде между нас. Освен творци и екип станахме и приятели.  Зрителите не могат да бъдат заблудени със симулирана привързаност. Актьорите трябва да съумеят да се свържат, за да представят по най-добрия начин постановката. Основната тема на спектакъла е любовта- такава, каквато сме описали, прекроили и изиграли. От началото е пламенната страст, която привлича главната героиня Елица Кръстева и мъжът в двойката, който изпълнявам аз. В този първи етап от любовното изживяване всичко е ново, а чувствата са интензивни. Жената е като една самодива, която омайва мъжа със своята чувственост. Следващата фаза е тази на улегналите взаимоотношения. Тук ключова роля играе ангелчето- Мариана Димитрова,нашепващо женските желания в ухото на мъжа,който не съумява сам да долови едва забележимите сигнали на нежната женска душа. Както в живота, така и в спектакъла ни жената търпи много трансформации- от самодива в началото после се превръща във вещицата, която крепи домашния уют, за да достигне до момента, когато бленува за отминалите мигове и тръпката на новата любов. Мъжът е статичен образ. Неговата роля е да е до жената“, сподели Явор Перфанов. Постановка се откроява динамичния си характер. След всяко представяне пред публика екипът я допълва. Това, което остава непроменено е водещата тема- любовта.

Освен с новото си амплоа авторите изненадват публиката и със свои песни. В постановката са включени 4 авторски музикални творби. „Не мога без теб“ е написана от Явор Пефанов. Изпълнява я Деси Томова. Аранжиментът е на покойният Максим Христов. Второто му парче е изпълнено от Гергана Тодорова- певица и модел, която живее в Париж. Песента е двуезична- куплетите са на френски, а припевът е на български.

„Акцент в представлението е създаването на картина.  Платното е поставено върху статив и мъжът рисува, по-късно се присъединява и жената. Така те двама заедно сътворяват любовната картина пред публиката. Винаги оставяме произведението като подарък за мястото, където представяме спектакъла. Искам да благодаря на всички, които ни предоставиха възможност да изиграем постановката си. Срещите ни с публиката са много приятни и взаимно се зареждаме“, допълни още Явор Перфанов.

Диана Колева