Култура

Как да си направим пинята в домашни условия – обяснява Ралица Касабова

Пинятата е традиционен символ, който се използва по време на празници и тържества, главно рождени дни. Популярен е в испаноезичните държави – Мексико и Испания, но и в Италия. Цветният предмет набира все по-голяма популярност и у нас. В последно време става задължителен елемент и за детските партита и във Велико Търново, коментира в интервю за Общинското радио Ралица Касабова, която от три години и половина се занимава с изработката на пиняти. Тя бе част от детски празник, който събра десетки деца и техните родители край паметника на Асеневци.

Балон, вода, брашно, каталози или вестници, цветна хартия, ножица и лепило са нещата, които трябва да приготвите, за да направите пинята в домашни условия. Малчуганите в старата столица сами си ги изработиха, бяха разделени на отбори, а накрая всички заедно се включиха в забавното им разбиване. Целта е бонбоните, които са поставени вътре, да се разпръснат, и всяко от децата да се подслади.

Първоначално се приготвя смес от брашно и вода. С нея върху балона се залепват листите от приготвените предварително каталози или вестници. Оставя се да изсъхне, след това балонът се спуква. Пинятата се пълни с бонбони, близалки и всякакви сладки изкушения, и накрая се украсява според различните вкусове.

Първоначално, разказва ни Радослава Касабова, в миналото, пинятата е правена от глинени гърнета, пълни с орехи, дарове и плодове. Разбиването е ставало много по-трудно от сега, а този, който успее да я счупи, е вземал всичко в нея. Сега традицията е променена, а състезателният и забавен характер, който носи в себе си, я прави толкова популярна в цял свят.

В големите български градове артикулите са задължителен елемент по време на детски партита.  „Това е един много хубав момент за цялото семейство, хубаво е и родителите, и братята, и сестрите, и децата – всички да се включват в играта”, посочи още Ралица Касабова. „Сой луна” и  „Калинката и Черния котарак” са най-поръчвани за момичешките партита, а Елза и Анна от „Замръзналото кралство” леко отстъпват, с усмивка допълни Касабова. За момчетата хит са пинятите с Нинджаго, Супермен, Флаш роял и футболни отбори. Близо 90 процента от пинятите, които Ралица прави, са тематични, а не традиционни, каза още тя.

Пинята партито, в което взе участие Ралица Касабова, се проведе край паметника на Асеневци във Велико Търново. Деца и родители овладяха тънкостите в направата на шарения символ, който носи здраве и гони злите духове. Събитието е част от програмата на „Мес Испанико” – Месеца на испаноезичните държави, чийто домакин за трета поредна година е Велико Търново.