Любопитно

Какво четат търновци през лятото?

През летния сезон жените търсят отпускащи и леки четива като чиклитите на Мамен Санчес, романтичните трилъри на Нора Робъртс и любовните романи на Даниел Стийл и Джоджо Мойс. Мъжете пък наблягат на българската литература и купуват книги на Георги Господинов и Милен Русков. Това споделиха за Общинското радио Деница и Ралица от известна търновска книжарница.

Пътеписите, книгите с поезия и речниците също са сред най-търсените четива през лятото. Търновци купуват и много от трилърите на Даниъл Силва и криминалните романи на Джефри Арчър. Огромен интерес има към новия роман на Джон Гришам „Остров Камино” (2017), който вече е изкупен, разказва Деница, докато любопитен клиент на книжарницата пита къде може да намери нашумелия роман.

Интересът към Стивън Кинг е целогодишен, но новата му книга, в съавторство с Ричард Чизмар – „Кутията на Гуенди”, привлича погледа на клиентите.

След излизането на последния сезон на сериала „Game of Thrones”, търновци често купуват поредицата на Джордж Р. Р. Мартин, като най-търсена е последната книга – „Танц с дракони” (2011), а феновете с нетърпение очакват шестия том. Не спира интересът и към творчеството на Фредерик Бегбеде и Фредрик Бакман.

През отпускарския сезон рядко се търси световната класика, но търновци проявяват интерес към книгата „Шедьоври на разказа с неочакван край”, която събира в удобен формат разкази на Фицджералд, Мопасан, Чехов, О, Хенри, Джек Лондон, Съмърсет Моъм и др. Новите красиви издания на „Брулени хълмове” и „Гордост и предразсъдъци”  пък са чест избор за подарък.

Още не е стихнал интересът към „Възвишение”, но търновци търсят и новия роман на Милен Русков „Чамкория”. Постоянен е интересът към книгите на Георги Господинов и най-вече към „Физика на тъгата” (2011). Една от най-продаваните книги е „Бабо, разкажи ми спомен” на Иванела Самуилова.

„Днeвник oт пaнeлни блoкoвe” (2015) и „Междупанелни войни” (2016) на Никола Крумов са в класацията на най-продаваните книги, наред с тези на Димитър Калбуров и другите автори от литературния проект „Пощенска кутия за приказки”. Много се купува и сборникът с разкази „Пощенска кутия за мръсни приказки”. Търси се и романът „Инсомния” на Венета Райкова.

Голям интерес има и към книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” (2017), с автори разследващият журналист Христо Христов и проф. Вили Лилков.

В годината, в която отбелязваме 180-ата годишнина от рождението на Апостола, много търновци купуват книги за Васил Левски.

С наближаването на новата учебна година се търсят и поредиците с литература за ученика – български и чужди романи, разкази, поезия и драматургия. Поредицата от фентъзи романи от Рик Риърдън е много търсена, защото „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” е част от задължителната литература за V клас.

„Много от децата, на които им е харесала първата част, идват и търсят останалите книги от поредицата”, обяснява Ралица.

„В „топ три” обаче си остават „Емил от Льонеберя”, „Пипи Дългото чорапче” и „Малкият принц”.”, допълва Деница.

Тийнейджърите четат „Всичко, всичко” на Никола Юн и „13 причина защо” на Джей Ашър, особено след екранизирането на сюжетите. Любимо четиво за младежите си остават и романите на Джон Грийн, както и поредиците за „Дръндьо” на Джеф Кини и „Скъпо тъпо дневниче” на Джим Бентън.

Книжарите препоръчват новото издание на „За всяко момиче, за всяко момче. Книга за съзряването” на Сюзън Мередит, която спестява на родителите неудобството да обясняват промените, които се случват с тялото в периода на съзряване.

Приложната и популярната психология са друг любим жанр на клиентите. Търновци търсят книгите „Правилата на брака“ на Хариет Лърнър, „Действай като жена, мисли като мъж“ на Стив Харви и Динийн Милнър, „Защо мъжете се женят за кучки“ на Шери Аргов и др. От книгите на английски език се купува предимно класика.

Една от най-търсените книги е „Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот“ на Майк Викинг.

„В тази книга са събрани съвети как да направим дома си по-уютен, но тя е и ръководство за датската философия на близостта с любимите хора и щастието от живота. Оказва се, че датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливите хора в света“, разказа Деница.

Лятото все още е в разгара си, а изборът на четиво за плажа и книги за свободното време е огромен.