Любопитно Спорт

Какво е „Протоколът Табата“ разказва фитнес-инструкторът Елена Колева

Името на този спорт е заради човека, който е внедрил и разработил този протокол. Той е японски професор и се нарича Изуми Табата. Протоколът е направен с цел да се намери  най-работещия метод за повишаване на аеробния капацитет при активно спортуващи хора.

Проф. Табата и неговият екип провеждат изследвания на 2 групи от спортисти. Спортистите от първата група са подложени на тренировки с умерено ниво на интензивност, докато онези втората група са тренирани в режим на висока интензивност. Първата група тренира 5 дни седмично в продължение на 6 седмици, като всяка тренировка продължава поне час. Втората група тренира 4 дни седмично отново в период от 6 седмици, като всяка тренировка има времетраене 20 минути и 20 секунди с 10-секундни интервали за почивка между сериите упражнения.

Резултатите показват, че спортистите от първата група са увеличили аеробната си (сърдечно-съдова) система, но анаеробната им (мускулна) система не е показала резултати. Спортистите от втората група са с много по-големи резултати в аеробната система и увеличение на анаеробната с 28 процента. Заключението от проучването е, че високоинтензивните интервални тренировки по метода Табата имат голямо влияние върху аеробния и анаеробния капацитет.

При провеждане на опити при 2 групи спортисти трениращите с умерена интензивност изгарят 2 пъти повече калории в сравнение с трениращи по протокола Табата. Спортистите, следващи метода Табата, показват обаче до 9 пъти по-голяма загуба на телесни мазнини. Наблюденията и изследванията на това явление установяват, че при ниско и средноинтензивни тренировки изгарянето на мазнини приключва с края на тренировката, докато при високоинтензивните тренировки (както по Табата) изгарянето им продължава дълго след приключването на тренировката

Всяко упражнение в протокола Табата продължава 4 минути. Структурата на стандартната програма е следната:

интензивна тренировка на максимален предел за 20 секунди;

почивка от 10 секунди;

след 8 упражнения от 20 секунди натоварване и последващи 10 секунди почивка се почива 1 минута;

изпълняват се 8 рунда.

Виждайки ефективността, тренировката  може да бъде със собствената тежест или с допълнително натоварване с включени щанги, гири, ластици , подувки и др. По този начин се увеличава ефективноста при този вид спортуване. За групите, които обучава Ели споделя, че вече много добре познава техните ресурси,  а и все пак е важно да се отбележи, че при дамите едни са проблемните зони, а при мъжете са други

Цялата тренировка трае около 50 мин. и включва загряване, 5 табати, допълнителните части между тях и стречинга, който е абсолютно задължителен.

На въпроса какви хора се обръщат към Елена, за да спортуват Табата, тя не крие, че преобладават дамите, но това съвсем не означава ,че това е изцяло дамски спорт. Относно възрастта, Ели споделя, че диапазонът е доста голям и в групите и участват както тинейджъри, така и жени на 40- 50г.

Едно от най- милите неща за Елена е, когато майка доведе своето дете дали от интерес или защото няма кой да го гледа вкъщи и започне да вижда искрицата в очите му и се запали за спорта това е най-голямата и награда. С много любов разказва за едно от тези дечица, което е дошло  да спортува  и след време неговата майка споделя, че това детенце в момента има мечта да стане инструктор като Ели

Пламена Димова