Денят

Какво време ни очаква през декември

През първото десетдневие на декември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 5 до 10 градуса над климатичната нормата. Около нормата ще са сумарните валежи през последния месец на годината. В повечето райони те ще са между 40 и 50 л/кв.м, в планините и южните части – от 60 до 80 л/кв.м.

Месецът започва с разваляне на времето и валежи от дъжд. Ще е по-често облачно и дъждовно. По-значителни ще са валежите над планините и в Югоизточна България. Сняг се очаква в крайните северозападни райони, Предбалкана и по високите западни полета.

Около 5 и 7 декември времето ще се стабилизира, а облачността ще се разкъса. До края на първото десетдневие след временно прекъсване от юг валежите отново ще се активизират, но ще са предимно от дъжд. Дневните температури ще са типични за сезона и ще са между 6-8 градуса.

През второто десетдневие на месеца температурите ще започнат да се повишават, а облачността над нашата страна ще е по-често променлива, като следобедите ще са с валежи от дъжд. Между 17 и 20 декември термометрите отново ще се понижат. Ще е облачно и мъгливо.

Застудяването ще продължава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 26 декември се очакват превалявания, които ще преминават в снеговалежи по високите полета поради ниските температури. Прогнозите сочат, че около Коледа времето ще е необичайно топло и дори дневните температури ще са над 10-13°С.

Към края на годината температурите ще се понижават. Очакваме и нови валежи от дъжд около Нова година.