Култура Община

Йордан Кулелиев е живата история на Велико Търново

Великотърновското читалище “Надежда 1869“ домакинства третото издание на Национален форум „Литературно Търново“ на тема „Когато се знае началото…“, посветен на 145 години от рождението на Йордан Кулелиев – български книжовник, учител и просветител, общественик, търновски краевед, един от най-заслужилите познавачи и изследователи на миналото на старата българска столица. Форумът се организира от НЧ “Надежда 1869“ и Община Велико Търново, като е част от програма й „Културен календар“  – 2022-а. Партньори на инициативата са ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, Държавен архив  – Велико Търново, РБ „П.Р. Славейков“, РИМ – Велико Търново. Събитието уважиха и роднини на Кулелиев.

Приветствие от името на Общината поднесе г-жа Нелина Църова – директор на  Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”. Тя изтъкна уникалността на проекта за обогатяване на културния живот на Велико Търново и привличането на младите хора към историческото наследство.

Научната конференция продължи с тематични доклади на доц. д-р Александър Ковачев – ръководител на катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности” на ВТУ, проф. дпн Венка Петрова Кутева – Цветкова – декан на Педагогическия факултет на ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий”, доц. д-р Светла Атанасова – главен уредник в отдел „История на България ХV-ХІХ в.” на РИМ – Велико Търново, Анастасия Радева – завеждащ отдел „Справочно-библиографски и краезнание” на НБ „П.Р. Славейков“, д-р Даниела Вичкова – Нушева – гл. асистент в БАН – Институт за исторически изследвания, Боряна Маринова – директор на ДА – Велико Търново и арх. Донка Колева – председател на настоятелството на НЧ „Надежда 1869”. Семейни спомени за своя прадядо споделиха Десислава Кулелиева и Кръстьо Кулелиев.

Съпътстващи форума са документалната изложба във фоайето на читалището на книги и оригинални публицистични издания от автора и дигиталната изложба „Когато се знае началото …“ на партньора по проекта от ДА – Велико Търново. Специално за форума е отпечатан юбилеен вестник „Когато се знае началото…“ със съдействие на Община Велико Търново и под редакцията на Владимир Шумелов, който ще бъде предоставен на всички читалища и библиотеки в общината. Дискове с дигиталната изложба, посветена на Йордан Кулелиев, ще получат всички училищата, за да се популяризира и знае делото на именития ни съгражданин.

Форумът завърши с четене на откъси от произведения на автора от Антони Цонев и Цветелин Илчев, с музикален поздрав от Студио „Румина” и клавирни изпълнения на Кирил Кирилов и Диян Диханов.

    На улица „Независимост” е подредена изложбата с материали от личния фонд на Кулелиев на ДА – Велико Търново с документи и снимки от биографичен характер, от служебната и творческата му дейност. Показани са неговите свидетелства за завършено образование и учителска правоспособност, грамотите, с които е награден за участието си във войните 1912-1918 г., проследена е публицистичната и редакторската му дейност, краеведските му изследвания и дейността му като общественик. Дълги години Йордан Кулелиев е редактор на вестниците „Противоалкохолен лист“, „Надежда“, Общински вестник „Велико Търново“ и др.