Спорт

Йордан Йовчев: Тренирахме над 4 часа всеки ден

44 години навърши през уикенда големият български атлет Йордан Йовчев. Неотдавна той посети Велико Търново, за да се срещне с почитатели на спорта в Клуб 7 и да преговаря за изграждането на нови площадки за стрийт-фитнес в старопрестолния град.

„Започнах да тренирам в първи клас, навремето беше така. Първият ми треньор, който е сметнал, че имам някакъв потенциал беше Иван Славчев. Всъщност, той е наистина един добър професионалист, защото много състезатели започнаха при него. Де факто той е откривателят на редица – Калофер Христозов, Стойчо Гочев, Иван Настев – хора, които са дали много от живота си на гимнастиката. С негова помощ аз достигнах редица върхове. Започнах на седемгодишна възраст в зала „Чайка”. Скоро се замислих, че никога не съм си представял тогава, не съм си слагал някакви граници, че ще успея да постигна рекорди. Това, че съм бил на шест олимпийски игри е базирано по-скоро на личното ми желание за изява, като дете. Апетитът идва с яденето. Има хора, които доста са ми помогнали, а те винаги са стояли назад. Капацитети, които са оставили  – всеки един от тях, достатъчно голяма следа в гимнастиката. Всичко, което те са успели да предадат, аз съм го наслагвал и в един момент се е получило.

Ние имахме един страхотно сплотен колектив, когато започнах да разбирам, че нещото, с което искам да се занимавам е спортът. Дори в ранна възраст, като ученик, когато запчнах да ходя по лагери с националния младежки отбор – тренирахме над четири часа на ден. Спортът беше приоритет, целта – да се представяме добре, да изградим добър отбор, с който да представяме България по международните подиуми. Приемахме това с достатъчно отговорност. В следствие на доброто представяне от Републиканското първенство попаднах на един лагер в София, 14-15 годишен бях, колективът беше страхотен, треньорите – всеотдайни. Това допринесе още повече да искам да се занимавам със този спорт. Това обичам, това искам да правя, без значение какво ще стане.“

Разказът на Йовчев – чуйте в звуковия файл.

 

И разбира се, в паметта на мнозина Йовчев ще остане със спомена за зверската щета, която му бе нанесена на Олимпиадата в Атина през 2004. Ето какво сподели с търновци той за участията си на шест поредни олимпийски игри.

Снимка: FB