Култура

„Йон” – пиесата, която изговаря проблема за осиновяването

Хореографският документален спектакъл „Йон (пиеса за осиновените)”, който получи номинация на тазгодишните театрални награди „Икар” в категория „Съвременен танц и пърформанс”, бе представен в старата столица. Поради големия интерес, постановката се игра два пъти за една вечер във великотърновския бар ТАМ.

„Йон” е последният интерактивен проект на Стефани Ханджийска, която се занимава професионално в сферата на танцовия театър и антропологията.

Това е и първият хореографски документален спектакъл, създаден по метода „вербатим“, който навлиза в България преди седем години. Актъорите танцуват и едновременно с това предават дословно думите на интервюирани по време на теренно проучване хора по въпроса за осиновяването. По този начин съвременният танцов пърформанс се ангажира да представи някои от болезнените теми за обществото и да породи диалог.

„Влюбих се в тази тема. Когато говорим за артистичен продукт, няма рационален избор, а влюбване, някакво вманиачаване. Повечето хора са дистанцирани от темата за осиновяването или имат много грешна представа за него. В „Йон” предлагаме една алтернативна гледна точка, даваме възможност на публиката да чуе истинските истории на хора, които са осиновени или са осиновили.”, коментира за Общинското радио Стефани Ханджийска.

Фотограф: Фелия Барух

В спектакъла участват Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева, автор на костюмите е Невена Георгиева, а композитор – Георги Атанасов Minstrell. Специални партньори на спектакъла са Българска Асоциация Осиновени и Осиновители и Асоциация Анимус.
Какви са творческите търсения на Стефани Ханджийска, какво представлява методът „вербатим” и повече за проектите й  „Среща за сън” (2014)„The Time Stopper” (2015) и „Йон” (2016) чуйте тук.