Култура

Йоан Асен оживя на сцената на търновския театър

Един наистина необикновен исторически спектакъл, лишен от патос и преувеличения, представящ сложната личност на самотния владетел и трагизма на това, да бъдеш пръв в страната. Такава, действително е новата постановка „Йоан, синът на Асен”, поставена от режисьора Александър Илинденов на сцената на МДТ „Константин Кисимов”, по случай 800-годишнината от възцаряването на Асеневия син на българския престол, с финансовото съдействие на Община Велико Търново.

Спектакълът се отличава с брилянтна драматургия, оригинални режисьорски решеня, убедително намерени образи на актьорите, лаконична, но стилна сценография и изумителни сцени, които сякаш те хващат за гърлото. Представление, което си заслужава да се види, което е едно достойно продължение на касовото историческо заглавие „Величието Асеневци”.

А подобни постановки се оказват все по-търсени от публиката и все по-необходими на поклонниците в храма на Мелпомена. Защото театърът има сила да внушава, но и да провокира мисъл. Няма да е прехласнато ако отсъдим – „Йоан, синът на Асен” е от онези явления, в които енергията на толкова много професионалисти, събрани на сцената, техният ритъм, техният пулс е сякаш организиран в един жив, нов организъм, който остава трайни следи. Нови щрихи, към вечно възраждащия се български дух.

Снимка: МДТ