Денят

И Велико Търново има чешма в памет на донорите на органи

Чешма в памет на хората, спасили живот чрез донорство откриха във Велико Търново.  Паметникът е изграден в парка „Света гора”. Това е петата у нас чешма, построена в рамките на кампанията „Дари живот”. Инициативата се реализира по идея на Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.  По негови думи около 1100 – 1150 човека в България се нуждаят от трансплантация на органи. „Те не могат да получат помощ не поради липса на специалисти и база, а защото нямаме достатъчно донори. Причината е, че не е работено по темата. Според социологическо проучване се оказва, че 60% от хората в България не са чували думите  донорство и трансплантация. Дори и при киноинтерпретациите те не са им  направили впечатление”, каза Тамбуев.  И още от изследването 35 на сто от  анкетираните са склонни да бъдат донори, а 75 на сто да бъдат рецепиенти, т.е. да приемат органи.

Чешмата е пострена с подкрепата на Община Велико Търново и спонсори.

На откриването присъстваха зам.-кметът проф. Георги Камарашев, координаторите по донорство от Областната болница д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, роднини, дали съгласие близките им да станат донори на органи.

От началото на годината в МБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов” е имало 5 случая на мозъчна смърт и 5 донорски ситуации успешни, отбеляза д-р Маринова