Здравеопазване

Всички от първия випуск медицински сестри и акушерки във Велико Търново остават в България

33 медицински сестри и акушерки завършиха успешно обучението си във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново. Всички от този първи негов випуск остават да работят в България, сподели директорът доц. Диана Димитрова.

Дипломираните акушерки вече са назначени на работа и започват професионалния си път по родните си места. От тях 11 са от Велико Търново и станаха част от екипите на акушеро-гинекологичното отделение и неонатологияна в областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. От завършилите 16 медицински сестри, 11 са от старата столица. Осем вече работят тук, като шест от тях също са в областното здравно заведение.  Техни колеги пък се завръщат по родните си места – Варна, Габрово, Омуртаг, Търговище, Добрич, Стара Загора и др.

В момента във Филиала има 135 студенти, сред тях мъжете са двама. През четирите години Варненският медицински университет инвестира над 500 хиляди лева в учебната база в старата столица. Обучението е по европейските стандарти, с най-съвременни методи, затова и дипломите се признават в Европа”, каза още доц. Диана Димитрова. Тя сподели, че оборудването продължава. Увеличава се и екипът. Към него последно се присъединяват д-р Иван Андреев и акушерката Любка Кръстева, която бе „Акушерка на 2017-а” на регионално ниво.

Тревогата си от застаряването на медицинските сестри и акушерките в региона изрази Жана Павловска – член на Националния съвет на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. „В момента от работещите в системата половината са в предпенсионна и в пенсионна възраст. Недостигът на кадри трудно ще бъде преодолян, защото обучението е четиригодишно и новите специалисти попълват работни места по-бавно. От региона заминалите за чужбина са малко, но в национален мащаб годишно около 1000 души напускат страната и отиват да упражняват професиите си в различни страни”, коментира Павловска.      

Началото през 2015-а си спомни и Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново. Тя изрази удовлетвореността си от успешното завършване на първия випуск и подчерта, че така необходимите специалисти ще имат възможност да работят освен в структурите на здравеопазването и в социалните звена. „Важно е обаче да се прави повече в училище за професионалното ориентиране, като младите хора се насочват и към медицинските специалности, каза още Росица Димитрова.

Тържествената церемония по повод дипломирането на първия випуск във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново ще се проведе на 12 октомври – събота, от 11 часа в МДТ „Константин Кисимов” .