Любопитно

Рисуваха с къна на Самоводската чаршия

Рисуване с къна бе една от атракциите по време на Фестивала на занаятите и инициативата „Нощ на Самоводската чаршия” в празничните дни. Тогава във Велико Търново гостуваха Мадлен Божилова – Амин и съпругът й – индиецът Суджай Амин.

Ритуалът се прави преди сватба и е свързан с песни, танци, веселба. Тогава с къна се рисуват различни мотиви, основно флорални на ръцете и краката. Така се маркират важни енергийни центрове. Те се правят с къна – листенцата се късат, сушат, правят се на прах. Цветът му е зелен, но като попадне върху кожата оксидира от въздуха и цветът на рисунката е тъмно оранжев до кафяв”, разказва Мадлен Божилова, която пък е облечена с прекрасна българска народна носия. Тя обяснява, че чрез рисунките с къна,  в индийската култура искат да подчертаят невидимото – съществуването на много центрове по кожата, които остават невидими за сетивата.

Рисунката върху ръката или крака изсъхва за половин час. След два часа се отмива. Мотивът остава 14 дни и след това кожата изсветлява. „ В Индия е много топло, не се носят ръкавици и чорапи. Затова се рисуват и дантели с къна върху кожата”, разкрива още една тайна от изкуството Мадлен Божилова.