Любопитно

История на лова събраха в книга журналист и историк

От печат излезе книгата „От началото до наши дни. Ловното движение във Великотърновско“. Тя в съавторство на дългогодишния журналист Милка Денева и историка от Регионалния исторически музей Тодорка Недева. Книгата претендира да е първото цялостно издание за една от многото организации във Велико Търново, създадени в края на XIX век.

В нея е разказана цялостната история на ловното движение в общината. А Търновското дружество е и първото в страната.  Исторически факти, любопитки, ловни истории, материали за най-възрастния ловец от Миндя, за ловеца от Присово, който за 50 години е отстрелял над 600 прасета, биография на първия председател на ловното движение и първия секретар, богат снимков материал и много рецепти намират място в 152-те страници на книжното тяло. То е предназначено за широк кръг читатели, подчертават авторките.

      

„Първото ловно дружество във Велико Търново  е създадено като гуляйджийско през 1884 година. Казвало се е Бъчонско-ловджийско дружество. Имали са проекто-устав. Членовете, трябвало да спазват няколко правила като – „пиенето на бира е задължително и в неограничени количества”, „бирата трябва да е от Хаджи Славчовата бирена фабрика, ако е хубава обаче”, Хаджи Славчо е бил един от първите ловци, „всеки изпит шести изпит стакан е за сметка на фабриката” и прочие веселяшки правила. След лов задължително е имало гуляй, както сега.

Ходили са на лов неорганизирано. Първите им намерения са били гуляйджийски. Интересното е, че още в първите години възникнал проблем с бракониерството и имало наказани ловци. Един от тях е Ото Хорейши, който трябвало да заплати за отстреляни два заека в непозволено време с пиво и печени пуйки”, разказва с усмивка дългогодишният журналист Милка Денева, активно пишещ за ловни издание.

Според изследванията на авторката първите ловци, членове на дружеството са били сред интелигенцията на града, имали са чувство за хумор. Първият председател е Никола Златев, тежал 127 килограма, което означавало че има нужния авторитет, подхожда всячески на поста и бил шегаджия.

Най-тежкото наказание за един ловец било да бъде изключен от ловното сдружение.

„Книгата е за широк кръг читатели – за тези, които имат научен интерес към историята на ловното движение във Велико Търново и България, за тези, които искат да се запознаят с по-любопитната страна от живота на ловджиите, също може да намери своето четиво, за съпругите на ловци – могат да бъдат приятно изненадани от рецептите за приготвяне на дивечово месо”, казва за книгата и историкът Тодорка Недева.

Според нея, ловното дружество е важна част от живота на Старо Търново. И хората, вплели живота си в него, заслужават внимание и уважение.

„Ловците имат важно място за развитието на лова за нашия край. Имали са важно място като общественици, културни деятели, фабриканти. А ловът  е скъпо занимание”, допълва още Недева.

Продължители на делото на първите ловци от Велико Търново са членовете на Сдружение „Сокол 1884”. Над 1 100 са авджиите в общината сега.

Книгата „От началото до наши дни. Ловното движение във Великотърновско” ще бъде представена  за първи път на 4 август, събота по време на ежегодната стрелба по пънички, която се провежда на ловно-стрелковия комплекс в кв. „Картала” във Велико Търново.

С уважение благодарим за разбирането и съдействието на ръководството на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884“, на Община Велико Търново в лицето на кмета инж. Даниел Панов, и на всички, дарили средства за издаването на книгата. Техните имена, както и хората, участвали с доброволен труд и пари за изграждането и просперитета на „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884″ завинаги ще останат в над 100 годишната история на дружеството“, посочват авторите.

Кремена Крумова – Попова