Спорт

Историята на великотърновския хандбал разказва в книга спортният журналист Ангел Ганцаров

Историята на великотърновския хандбал разказва в книга местният доайен в спортната журналистика Ангел Ганцаров. „Великотърновският хандбал” проследява подробно развитието и успехите на играта в старата столица. За нея авторът разказва:

„Мислех да е книга за „Етър 64”, но ние имаме и друг клуб „Боляри”, който също има своите успехи.  Затова обобщих – великотърновският хандбал. Книгата е в 14 глави. Първата е началото на спорта в света и в  България. Втората е за Велико Търново, последват за успехите на великотърновските отбори в различни  първенства и турнири, на международно ниво. Великотърновската школа е много добра, благодарение на която са постигнати големи успехи. Има глави и за състезатели играли в чужбина, ученически и студентски хандбал. Книгата е в 304 страници, от тях 32 са цветни”.

Ганцаров казва, че в паметта си е писал книгата от много години. Но преди 2 години, когато издава за великотърновската журналистика, узрява и идеята за великотърновския хандбал.

„Последните 22-23 години Велико Търново е най-хандбалният град. Ние сме 10 пъти шампион на България, печелим и Купата. Докато обмислям идеята, получих поръчка да напиша книга за женския футболен отбор „Болярки”. След като тя излезе от печат, от март до септември писах за играта хандбал. С много хора говорих. Подредих фактологията. Говорих със състезателки от първия отбор на „Етър” от 1964 година, със съвременните. Специална глава има и за дългогодишния треньор на отбора Йонка Генчева”, допълва спортният журналист.

Отделено е и място на доказани треньори и специалисти като Кирил Грозданов, Йонко Стоянов, Йордан Маров и Атанас Атанасов. Отделни глави има и за всеки шампионски триумф.