Култура

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба археологическото лято на Ряховец

Нова изложба, посветена на археологическите разкопки на Ряховец, откриват  на 24 октомври (вторник), от 17.30 часа, в Исторически музей – Горна Оряховица

За трета поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев е ангажиран с проучванията на крепостта. През 2017 г. за археологическа дейност на Ряховец бяха осигурени 28 390 лв. От тях 15 000 лева са отпуснати от Община Горна Оряховица и 13 390 лв. от Министерството на културата.

През изминалото лято, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, археолозите проучиха няколко сектора. Това са улица при западната порта, участъци от северната крепостна стена и от обитаваната площ на крепостта. Също така продължи и проучването на пласт, датиращ от желязната епоха.

За втора поредна година на обекта се организира и единствената в България археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Исторически музей-Горна Оряховица и екипът, който провежда теренните проучвания. През този сезон школата получи подкрепа и от местния частен бизнес.

С откриването на експозицията посетителите ще имат възможност да видят за първи път различните по хронология и вид археологически находки от Ряховец през този сезон – керамични съдове, монети, въоръжение и накити. Ще могат да се запознаят с най-новите хипотези, свързани с историята на крепостта. Благодарение на богатия илюстративен материал ще наблюдават етапи от проучванията, както и част от работата на учениците от археологическата школа.