Политика

Исканият вот на недоверие от БСП е лишен от основания, смята вицепремиерът Валери Симеонов

„Това е естествен политически ход на всяка опозиция. Друг е въпросът, че както и предния път беше и сега е лишен от основания. Много смешно звучи – ще искаме вот на недоверие, но след една седмица ще измислим по какъв повод и защо. Научих вчера, че поводът за искането на оставка на правителството ще бъде депозиран след една седмица. За мен това е достатъчно показателно за липсата на сериозни аргументи”, каза Симеонов.

Според вицепремиера поисканата от лидера на партия „Воля” оставка на военния министър  заради авиоинцидента край Крумово е ненавременна и необоснована. „Не могат да се приписват на Красимир Каракачанов, който от една година е на поста, всички неблагополучия, които са резултат от нерешени проблеми   вече 30 години”.

В коментар за българското европредседателство Валери Симеонов заяви, че то е  много успешно. „Българското европредседателство е за шест месеца и не могат да се очакват някакви  супер и грандиозни мега цели да бъдат реализирани. Няма как да стане това. Такива очаквания са свръх оптимистични, но председателството мина много добре. България се възползва от домакинството, за да популяризира себе си като европейска държава, позициите ни, нашата стабилност. Най-голямата заслуга е възможността да придвижим процеса на присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз. Не мога да кажа, че са извършени някакви чудеса, но във всички случаи председателството беше много успешно”.

Валери Симеонов е във Велико Търново за участие в международна научна конференция, посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 година. Вицепремиерът е патрон на форума.