Любопитно

Ирландката Руби иска да стане български гражданин, защото… обича страната ни

Защо една ирландка иска да стане български гражданин, какво знае от историята ни и какво най-много харесва от културата ни, ни разказва с усмивка 21-годишната Руби Ферис, която от няколко месеца е във Велико Търново. Тя е от Ирландия. От 7 години обаче живее със семейството си в павликенското село Долна Липница. Завършва средното си образование в Павликени. Към този момент е студентка първи курс в специалност Приложна лингвистика във ВТУ. Иска да работи като преводач. Активен млад човек! Включи се в първото си доброволно почистване, организирано от „Търново рънс” на улицата към „Зона В” във Велико Търново преди дни.

„Как разбрах за „Търново рънс”? Разбрах, когато споделих във Фейсбук събитие за почистване, в което приканвах живущите от моя блок в кв. „Зона В” да почистим околоблоковото пространство. Тогава се включи Калин Василев, който ми обясни, че организира почистване на главната улица към квартала ни. Включих се в неговата акция. След това с едно момче почистихме и около блока ни. Хората така и не се отзоваха на моята покана. Събрахме около 10 чувала с отпадъци. Сред тях най-вече памперси, стъкла, фасове, буркани с храна. Хората хвърлят през терасите си, а до тях са боклукчийските кофи”, тъжно пояснява Руби.

Затова смята, че ако има повече такива организации като „Търново рънс” може да се промени нещо в държавата ни. Защото трябва пример. Когато хората видят как се събират от малко хора отпадъците, натрупани с години, то с повече сили и за по-малко време може да се свърши добра работа.

„И не трябва да се мисли – „Аз не хвърлям, няма да чистя на тези дето хвърлят”. Доброволно да се чисти. Трябва да се направи промяната”, допълва Руби.

Майка й е от Уелс, баща й е англичанин, но дядо й е ирландец. Семейството й е живяло в Уелс. Дошло в България, в павликенското село Долна Липница, но на сестра й не й харесало и се върнали. След това отново у нас, вече трайно. Баща й е специалист. Закупили три къщи, поправили ги, продали ги, а в едната се установили. Българският научила от … циганчетата в селото, казва.

„Имате страхотна държава за климат, природа. Малко повече трябва да обичате страната си. Не да се оплаквате в интернет. Повече действия трябват, не само думи. Обичам България, всичко в нея обичам. Прекрасна е. Езикът ви е прекрасен, затова съм се постарала да го науча добре и има още накъде да го донауча. Самото място с. Долна Липница е прекрасно, излъчване имаше хубаво, спокойно, приятно. От края на юли миналата година съм във Велико Търново. И градът ме очарова много, историята му. Старата част е много красива. Обичам българската история”, усмихва се 21-годишната ирландка.

За нея и храната ни също е … прекрасна. Супа топчета, сърми и баница са й любими. Някои от тях може да сготви вече и сама. Прави си и кисело зеле, също сама. Със семейството си вече са майстори и на традиционната българска напитка – ракия, защото на село си имат плодни дръвчета.

Сега наред са народните танци. Иска много да се научи да играе хора`.

„Усещам,  че България ме е приела като държава, защото на 3-и март, Националния ви празник, ме поздравяват. Гордост е за мен това и е приятно. Нося българска мартеница. Уважавам празниците ви. Нямам българско гражданство, с постоянно пребиваване съм тук и тази година ще кандидатствам за него. Покривам всички изисквания”, хвали се още Руби.

Кремена Крумова – Попова