Образование

Информационна кампания за безопасен интернет

Информационна кампания за безопасен интернет стартираха местните комисии за борба с трафик на хора и за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Беседите по темата ще обхванат деца от IV до VII клас във всички търновски училища. Подобни срещи вече са проведени с над 500 деца, съобщи секретарят на Местната комисията за борба с трафик на хора Ваня Ананиева.

Не споделяйте лична информация /адрес, телефонен номер, служебни телефони и адреса на училището ви и на родителите/ и уважавайте другите хора. Когато се налага, сигнализирайте на тел. 124 123 в Центъра за безопасен интернет. Не се срещайте с някого, когото познавате само от интернет. Не „заливайте” профила си с ваши снимки от сутрин до вечер – са част от правилата за безопасност, каза Ананиева. Експертът  съветва   родителите да инсталират филтриращи програми на компютъра, които предотвратяват показването на нецензурно, порнографско и друго вредно съдържание.

Според наблюденията на Ананиева 10-12-годишните ученици ползват интернет всеки ден. Някои са запознати с рисковете и капаните, други – не. Това  мотивира провеждането на  превантивно-информационната кампания.