Икономика Любопитно

Интернет търговията на фермерски стоки набира популярност

Интернет търговията на продукти директно от фермата набира все по-голяма популярност. Това съобщи за Общинското радио Роси Митова, един от основателите на онлайн платформа за продажба.

„Решихме да я създадем преди 4 години за улеснение на малките и средни ферми да предложат стоката си до крайния потребител. Тъй като в магазинната мрежа изискват от тях по-голяма продукция, а те не могат да я набавят. Започнахме с малка ферма в Кресна”, обяснява Роси.

Сред това проектът е предложен за финансиране от ЕС. Като се появили в интернет пространството с нея се свързали дори производители от Индия, Австралия, Египет, САЩ и също поискали да участват.

„Тогава ни дойде идеята, че това е проблем навсякъде и започнахме да си набавяме ферми от цялата страна. Сега те са над 200. Три са от Великотърновски регион. Всички продават продуктите си чрез нас. Клиентът поръчва чрез системата ни от най-различни ферми. След като пристигне до нас стоката, ние я комбинираме в една поръчка и доставяме до крайния потребител. Така спестяваме на производителите логистиката, обслужването на клиенти и им помагаме с намирането на пазар. Да се храниш с добри продукти, директно произведени от фермата, е най-доброто, което човек може да направи за здравето си”, допълва младата жена.

Най-пазаруваните продукти са млечни, следвани от месо и зеленчуци. Причината е, че при тях се забелязва най-много разликата от конвенционалното производство.

Идеята за в бъдеще на екипа на интернет платформата е да излезе на чужд пазар.  Надяват се скоро да организират и фермерски пазари в по-големите градове, сред които и Велико Търново, съчетани с фермерски работилници.

 

Кремена Крумова – Попова

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone