Поминък

Интересът на младите хора към пчеларството е устойчив

Интересът на младите хора към пчеларството все още е устойчив. И именно то има заслуга те да останат у нас и да работят в селското стопанство. Това смята Тодор Найденов, председател на Областния пчеларски съюз – Велико Търново. След посещението си на XVII-то Международно изложение „Пчеларство“ в Плевен, присъствието на млади хора му е направило изключително впечатление.

„На фона на това, че няма работна ръка в селското стопанство, то на това изложение  имаше много млади хора, мнозина дори със семействата си. Пчеларството е един от най-рисковите бизнеси. В действителност много хора, които са започнали „потъват“ и се отказват. Рискът е голям! Пчелите страдат от човешката дейност и от пестицидите, които тровят и тях, и хората. В последните  години, вече безапелационно се установява, че в резултат на използването на пестициди и натрупването им в зимните запаси, скъсява живота на пчелите и затова зимно-пролетната смъртност при тях е толкова голяма“, обяснява Найденов.

И допълва, че браншът е получил упрек от представителите на Министерството на земеделието и храните, че източват европейските пари и затова не стигали за всички.

„Много млади хора се включват в програмите, казват те, където има субсидиране на пчеларството, а в действителност после се отказвали. Всъщност, упрекът е към биологичното пчеларство. Вярно е, че са повече като брой,  но те са малки производители и не ангажират голям ресурс от парите, които са за биологично производство. Докато 41% от разходите са при зърнопроизводителите“, допълва местният браншови председател.

В сектора се коментира, че при подем от преди години при пчеларството, то в последните две години се забелязва намаление към към този вид производство. От една страна химизацията на селското стопанство, което се отразява вредно на пчелите, техните добиви намаляват, висока е и смъртността. От друга страна, колкото и да не се забелязва, в България икономиката има някакъв подем и специалистите започнаха да получават малко по-големи заплати от преди.

„Това ги карат да обръщат внимание на професията си и да търсят там реализация. Пчеларството им остава като хоби, а произведеният мед е за лична консумация“, заключава Тодор Найденов.

* На XVII-то Международно изложение „Пчеларство“ в Плевен участваха и великотърновски производители. Бе проведено и награждаването на конкурс за детско творчество, тематично свързан с пчеларството, като част от събитията включени в програмата. Деца от Училището по изкуство и занаяти във великотърновското село Русаля бяха отличени. Това са Валтер Георгиев – в раздел „Пластика/Приложни изкуства“ и Виолета Ибрямова – в раздел „Изобразително изкуство: Възрастова група до 12 години“.

Кремена Крумова – Попова