Денят Култура

Интерактивна архитектурна игра увлича туристите на опознаят вратите на Варуша юг

Интерактивна архитектурна игра е поредната инициатива от фестивала „48 часа Варуша юг“, която увлича туристите на опознаят специфична черта на квартала – вратите на сградите.

Играта е разработена от Анета Тенекджийска, която живее в квартала, а графичното оформление на картата е дело на Цвета Тенекджийска. Те са подготвили и отпечатали една карта на квартала, върху която са отбелязани 10 сгради, както и са показани снимки на 10 интересни врати. Целта е всеки участник да отбележи коя врата на коя сграда принадлежи като свърже номерата им.

Играта не е състезателна, тя е опознавателна. „Целта е, докато търсите вратите, да разгледате къщите в квартала и да усетите неговата атмосфера. Бъдете откриватели и се насладете на една по-различна Варуша Юг!“, кани участниците Анета Тенекеджийска. И разказва още за тази любопитна черта на Старо Велико Търново. „По вратите и прозорците на една къща можеш да разбереш има ли живот в нея. Дали тя е дом или просто сграда. Ако прозорците греят, значи това е истински дом, изпълнен с чувства и емоции. Ако на вратите висят ръждясали катинари, означава, че тук отдавна никой не очаква никого. Вратите на Варуша Юг винаги са привличали вниманието ми. Доста години живея тук и забелязвам, че старите къщи, с автентични врати, стават все по-малко. Както навсякъде, и тук старото отстъпва място на новото. Това ме накара да запечатам с камерата си тези врати, които привличат погледа, които разказват истории, които не те оставят безразличен. За проекта подбрах както врати на емблематични за квартала сгради като музея „Учредително събрание“, църквите „Св. Спас“ и „Св. Св. Константин и Елена“ , така и врати на частни къщи, които допринасят за характерния дух на Варуша Юг“, казва авторката.

Карта за участие в играта може да намерите в Музея на архитектурата през цялото време на фестивала „48 часа Варуша Юг.“ За участниците е предвидена томбола с награди. За да се включите в томболата е необходимо след като откриете всички врати и поставите стикерите на картата, да напишете на нея вашите имена и да я пуснете в кутията, която се намира до картите.

Победителите ще бъдат изтеглени на 21.08.2022 г. в 12:00 ч. в Музея на архитектурата.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/pfbid0KXjWpCkBLJXzLiJjEKq1pYfNCGnwnz4sqEetFMrUv4B2vuRmyPRLCx2QQMyg9hVql