Здравеопазване

Институции се включват в поредната АНТИСПИН кампания

По повод на 14 февруари – Деня на влюбените, традиционно в нашата страна се провежда вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването. Кампанията има за цел повишаване на знанията за предаването на сексуалните инфекции и разпространението на ХИВ/СПИН, и запознаването с начините за предпазване от заразяване. По данни на СЗО понастоящем близо 38,4 млн. души в света живеят с  ХИВ/СПИН. От 1986 г. до днес общият брой на регистрираните лица в България с ХИВ инфекция надхвърля 4 000 души. Запазва се тенденцията от последните години броят на ново регистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Във Великотърновска област през 2022 година са открити 5
нови серопозитивни лица.
В рамките на втория етап от Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването РЗИ – Велико Търново, БМЧК – Велико Търново, Градски ученически парламент – Велико Търново,
Интеракт клуб, Младежки домове – Велико Търново и Горна Оряховица организират Февруарска АНТИСПИН кампания под надслов „Бъди информиран“, която в старата столица ще се проведе на  14-ти февруари от 15:00 часа под формата на информационна акция под мотото „Обичай разумно“. Мястото е ул. „Васил Левски“, около паметника на Апостола, като ще се раздават балони, валентинки, флаери и презервативи. Подготвени са през същия ден и забавни игри, партита и „Бързи срещи” в заведения в град Велико Търново.

За да проверите своя ХИВ статус, може да посетите кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ – Велико Търново, ул. „Никола Габровски“ No23, ет. 5, стая 504.
В периода 13.02 – 15.02.2023 г. кабинетът ще работи от 9:00 ч. до 12:30 ч. и от 13:00 ч. до 15:30 ч. в дните понеделник, вторник и сряда.