Коментари

Инспекцията по труда разбрала за злополуката край хижа „Божур” от медиите

Това заяви пред журналисти директорът на ведомството инж. Невена Стефанова. „Не бях уведомена в петък за станалата злополука. Научих от медиите.  Ходихме да проверим на място. Човекът е загинал от електрически ток, както вече всички знаят. Самата шахта е водопроводна и обикновена, в нея няма нито осветление, нито електричество. При нашата проверка всички разклонители и машината, с която е работил, бяха иззети от следствието и се води дело по нареждане на Прокуратурата. Знаем само, че не е бил нает от строителна фирма. Работел е сам като физическо лице, не е имал трудов договор. Просто е бил повикан да извърши ремонт на ВиК инсталация“, каза инж. Стефанова по повод  инцидента на хижа „Божур“, при който в края на миналата седмица загина човек.

Тя сподели, че няма обяснение защо от полицията не са я уведомили веднага за злополуката и поясни, че до този момент е била информирана от Районното управление в Горна Оряховица за всички, дори и дребни, инциденти.

„Единственото обяснение за мен е, че са разбрали, че човекът работи сам за себе си и всъщност злополуката няма да се установи като трудова. Най-вероятно ще я водят като инцидент, но това ще решат следствието и Прокуратурата. Ние ще си свършим работата и ще видим дали има нарушения по безопасността. Проверката предстои и може би ще продължи дълго, защото има много неща за изясняване”, отбеляза директорът на Инспекцията по труда във Велико Търново.

Още един сериозен инцидент се случи миналата седмица в областта. Мъж е със счупен крак, след като е бил блъснат при маневра от мотокар в предприятието за капачки в Лясковец, съобщи още инж. Невена Стефанова.