Икономика Поминък

Иновации и фермери се срещат на форум в Арбанаси

Иновационен комбайн за бране на малини и рози, технологии за прилагането на студена плазма, кати йона и ани йона вода; ревитализирана вода за борба с болести и неприятели по ягодоплодните; технологии за превенция на норо вирусите, хепатит А, салмонела. Това са сама част от най-интересните разработки, които ще бъдат представени по време на
Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните, което ще се проведе от 6 до 9 май в Арбанаси.  Успоредно с изложението ще се проведе и 11-тата Световната конференция на малинопроизводителите. Участие в двата форума ще вземат научни работници, фермери и фирми, ангажирани със сектора.

Освен дискусионната част, се предвижда и посещение на фирма във Велико Търново – производител и доставчик на замразени плодове и зеленчуци. А в извън научната програма – посещения на исторически забележителности.

Организатор на изложението и конференцията е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

В Световната организация на малинопроизводителите /СОМ/ членуват 13 държави, които произвеждат около 90% от малините за индустрията в света. България за първи път е домакин на този световен форум, който се провежда на всеки 2 години.

На събитията се очаква да има участници от около 20 държави – представители на страните членки на СОМ и на производители представящи техника и технологии свързани с малино- и ягодо- производство и преработката.

Кремена Крумова – Попова