Коментари

Инж. Христо Пашов: Желязната църква „Св. Стефан” е впечатляваща

„Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул е впечатляваща, прекрасни са позлатените детайли, боядисването й в бяло. Това все пак е метал, който подлежи на корозия. Наричат я желязна, но църквата всъщност е чугунена”, поясни за Общинското радио инж. Христо Пашов – майстор на 115 купола и камбанарии не само във Велико Търново, но и в Габрово, Свищов, Елена, Лясковец.

Навремето специалистът, заедно със свои колеги, е  посетил Томбул Джамия в Шумен – вторият по големина мюсюлмански храм на Балканския полуостров. „Бях изготвил детайли как да се направи ремонтът там, джамията беше с оловна ламарина, изключително тежка. Изискваха се по-специални умения, но в крайна сметка ремонтът от наша страна не можа да се осъществи, не съм наясно каква е съдбата й”, спомни си инж. Пашов.

 

Той е бил началник на Строителния отдел във Великотърновската Света митрополия в периода 1989-1991 г. „Тогава Синодът отпускаше 100 хиляди лева за ремонт на храмове, отделно Митрополията даваше 50-60 хиляди лева”, допълни инж. Христо Пашов.

За храма „Св. Спас“, който в неделя бе почистен от над 70 доброволци, майсторът сподели: