Община Спорт

Инж. Даниел Панов: На 1 ноември общинският плувен басейн „Радио“ ще отвори врати за трениращите деца

Община Велико Търново е поставила срок на наемателя на общински плувен басейн „Радио“ на 1 ноември той да бъде отворен за трениращите деца от старата столица. Това заяви днес на заседанието на Великотърновския общински съвет кметът инж. Даниел Панов. На сесията бяха дошли родители на деца, трениращи плуване, които са обезпокоени от затварянето на басейна за ремонт. В момента децата тренират в басейна на СУ „Емилиян Станев“, който не отговаря на условията за ефективна подготовка.

На 17 август наемателят е заявил пред общинска администрация, че предприема неотложен ремонт за 6 месеца, който ще започне на 5 септември 2022 г. и ще приключи на 5 март 2023 г. „Общината веднага уведоми наемателя, че не е съгласна, тъй като ремонтът съвпада с началото на учебната година. Наши експерти извършиха проверка и установиха, че наистина басейнът се нуждае от ремонт, но също така установихме и, че се губи комуникацията между треньори и наемател.“ – подчерта инж. Панов. Вчера той, наематели и родители на трениращи деца са провели среща, на която е постигнато съгласи от 1 ноември басейнът да заработи отново. „Видяхме, че г-н Панов милее за спорта в града.“ – каза от трибуната Таня Гроздева, майка на трениращ ученик.

За да може наемателят да издържи на високите цени за отопление през зимата, при басейна ще бъде поставена абонатна станция на „Топлофикация ВТ“. За целта общината заделя от бюджета си близо 90 000 лв.“Общината не може да подпомага частни лица, но това, което може да направи, е да инвестира в сградата, която е нейна собственост.“ – обясни кметът.

Тъй като родителите поставиха въпроса и за облекчаване на таксите при две и повече трениращи деца от едно семейство, кметът обясни, че няма как Общината да определя таксите на частен наемател, но юристите ще проучат дали не може тези семейства да ползват някаква отстъпка.

Около 400 деца от три спортни клуба в община Велико Търново тренират в басейн „Радио“. Родители поставиха проблема с липсата на аспирация в спортното съоръжение, за което кметът на среща с наемателя е постигнал договорка да се поставят абсорбатори за влагата.

„Моята молба към родителите е да говорят на децата си да опазват това, което е направено, защото има потрошени елементи в басейна. Разбрах, че някои треньори си тръгват преди края на тренировките и оставян учениците без контрол, което е недопустимо.“ – каза още кметът инж. Панов.