Любопитно

Индийски традиции за красота представят на семинар във Велико Търново

Семинар „Индийска красота и женственост” ще се проведе във Велико Търново на 14 и 15 април. Негов организатор е йога клуб „Пракрити“, а лектор на срещите отново ще е Стела Христова – Сачи.  В първия ден желаещите могат да се включат в ателието за обучение по рисуване с къна.

„Колкото по-ярка и трайна е къната на изписаните длани, толкова по силна и продължителна ще е връзката с любимия. Поради тази причина специален ритуал по изрисуване с къна предхожда всяка сватба, всеки празник. Къната има доказани терапевтични и лечебни свойства, което я прави неизменна част от древните медицини на източните и южните култури”, споделя представителят на организаторите Елка Гигилева. Тя уточнява, че в специализираното ателие дамите ще изпробват сами различни техники и модели на рисуване. Те ще разберат още каква символика и стилове се използват в индийската, арабската и африканската култура.

Ателието по красота и женственост на 15 април е за обучение по обличане на сари. В него ще се представят философските, духовните и културни измерения на красотата във Ведическата култура. Участничките ще се запознаят с историята на сарито, регионалните различия на костюма, символиката в цветовете, аксесоарите и грима.  Лекторът Стела Христова- Сачи е създател на образователния проект „Ателие по Индийска култура“, чрез който представя традициите, изкуствата и философията на Древна Индия. Благодарение на множеството си медийни изяви, уъркшопи и участие във фестивали, превръща рисуването с къна в модерна и популярна практика.